В празник се превърна честването на 85 години от рождението

...
В празник се превърна честването на 85 години от рождението
Коментари Харесай

Бургас почете годишнина от рождението на неповторимия Христо Фотев

В празник се трансформира честването на 85 години от рождението на Христо Фотев. Поетът, който сложи Бургас на фундамент в своята лирика, е роден тук и вечно остава „ гражданин на Бургас “.
Паметникът на поета гледа към морето, а през днешния ден към него се събраха другари на Христо Фотев, поети, фенове на неповторимите му стихове.
За Actualno.com, драматургът Недялко Йорданов сподели: ”Той е несравним. Не може да има в никакъв случай различен Христо Фотев. Много поети имат свои плагиати, подръжатели, които се пробват да ги повтарят. Христо в никакъв случай не може да се повтори. Уникален е! “

Стиховете на Христо Фотев звучаха в осъществяване на възпитаници от Музикалното учебно заведение в града.
„ Цялото му творчество вечно ще остане в историята. Има и по-баладични и по-мисловни стихове. Но има една група стихотворения, които са доста мощни, надълбоко претърпяни, като тези отдадени на майка му, на Бургас, на пристанището. Беше влюбен в Бургас и морето. И по тази причина написа - “морето най-голямото събитие “, сподели поетът и ръководител на „ Бургаска писателска общественост “
Росен Друмев, като един от приятелите на Фотев, има и персонални мемоари. Които гласят:
„ В творчеството му има дълбоки прекарвания. Външно, животът на Христо не изглеждаше чак толкоз забавен, само че този вътрешен живот, който е изразен в творчеството му е неповторим. Никога няма да не помни по какъв начин го изпращахме във влака с поета Янаки Петров, той взе ръката ми и ми приказва като на брат “.
Журналистът и краевед Георги Райков също описа свои мемоари за поета, с който са прекарвали време в морската градина, по бургаските заведения на чаша коняк, на пристанището.
„ Той е заровен в София, само че неговият дух е тук в Бургас. Нека всяка година да идваме и да сервира цветя “, сподели неговият другар поетът Недялко Йорданов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР