В празничния 24 май на сцената на пл. Стефан Стамболов“

...
В празничния 24 май на сцената на пл. Стефан Стамболов“
Коментари Харесай

Концерт на АМТИИ Проф. Асен Диамандиев разтърси сцената пред общината в празничния 24-ти май

В празничния 24 май на сцената на пл. " Стефан Стамболов “ се състоя концерт на представителни сформира от  АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев ", факултет " Музикален фолклор и хореография “ с декан проф. Даниела Дженева, част от програмата на община Пловдив, отдадени на най-българския празник.

В следобедните часове за наслада на пловдивчани и многочислените посетители на сцената се изявиха Академичен национален хор с диригент проф. Костадин Бураджиев, Академичен фолклорен отбор с основен живописен началник проф. Милчо Василев и студенти от катедра " Хореография “ с началник проф. Антон Андонов. На финала танцьорите поведоха хоро към фонтана с пеликаните, в което се включиха с доста въодушевление десетки хора от публиката.

Академичният национален хор при АМТИИ е основан през 1980 година с извънредно високото си художествено ниво, хорът се равнява по механически и художествени благоприятни условия с редица професионални хорове, изпълнявайки песни, основани на фолклорна основа, преодолявайки вокално-технически, фактурни и интерпретационни компликации. 

Хорът има необятен диапазон на своя репертоар - от изворната национална ария от разнообразни райони на страната, до многогласни обработки, авторски композиции, построени с авангардни изразни средства, старинни ортодоксални песнопения и др. 

За Академичния национален хор са написани и отдадени доста произведения от Иван Спасов, Стефан Мутафчиев, Асен Диамандиев, Кирил Стефанов, Николай Стойков, Николай Кауфман, Анастас Наумов, Красимир Кюркчийски и други, на които реализира първи осъществявания. С тях хорът става основоположник на явлението " нова фолклорна вълна ", характеризиращо се с ударения и метроритми, вградени в творчеството на българските композитори, с обогатяването на музикалния фолклор със модерни изразни средства, както и с високия професионализъм на интерпретация. 

Изключителни са триумфите на хора в многочислените му концерти в страната и чужбина. Диригенти на Академичния национален хор са били проф. Асен Диамандиев, доцент Стефан Мутафчиев и проф. Василка Спасова, която е в основата на огромните триумфи на хора. От есента на 2004 година основен диригент на хора е проф. доктор Костадин Бураджиев. Хорът е в нов формат - построен е единствено от студенти по национално пеене от всички специалности в АМТИИ. 

За изключителните си креативен достижения през ноември 2008 година хорът, управителен от доктор Костадин Бураджиев е почетен с най-високата национална премия за музика в България - “Кристална лира ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР