В православната религия са определени дни за възпоменание на мъртвите,

...
В православната религия са определени дни за възпоменание на мъртвите,
Коментари Харесай

Днес е Голяма задушница. Почитаме паметта на починалите ни близки

В православната вяра са избрани дни за възпоменание на мъртвите, наречени Задушници. Днес е огромна Задушница, това е един от главните дни, когато православните християни почитат своите умряли близки. Този ден е извънредно значим за всички вярващи.

Голяма (Месопустна) Задушница се отбелязва малко преди началото на Великия пост. В навечерието на Великия пост вярващите стопират да ядат месо и се приготвят за дълъг интервал на самоограничение от изкушения.

Препоръчваме ви да отделите време за молебствия, както и да се обърнете към Небесата, с цел да получите тяхното застъпничество и да прочистите душите от негативност.

Голяма Задушница е ден за възпоменание на всички починали православни, почтено убити и измъчени за правата Христова религия. 18 февруари е ден, който припомня за Великия съд, времето за среща с Бога. Духовенството дава късмет на всеки да пречисти и избави душата си от ужасни грехове, да бъде почтен и чист пред себе си и нашия Господ.

Заветът на деятел Яков да се молим един за различен в името на изцелението се отнася не толкоз за тялото, що се касае за душата. В последна сметка точно тя е в центъра на всички човешки благодетели и отразява тяхното прочувствено и физическо положение.

Ние сме тези, които можем да помогнем на нашите близки с молебствия, като се съберем дружно и отправим една молитва към Висшите сили. На Задушница също е всекидневно обилно да се раздават лепта.

Традициите на Голяма задушница 

Днес вярващите по традиция отиват в храмовете и църквите, молят се за своите близки и за упокой на душите им. Искрените молебствия оказват помощ да се облекчи горчивината на загубата, да се откри разтуха в обръщането към Господ и светиите.

След службата вярващите постоянно отиват на гробищата, палят свещи за памет там, почистват, а също по този начин подаряват лакомства на хората, които срещат, или оставят храна в църквите.

За помен се подготвя варено сладко жито.

Смисълът на всяка задушница е да припомня на хората, че има ясна граница сред живота и гибелта, само че в това време гибелта не би трябвало да се третира като края на всичко. Това е единствено началото, преходът от материалния живот към безконечния живот до Бога.

В деня на възпоменание на мъртвите духовенството приканва да се обедините със фамилията, да организирате възпоменателна вечеря и да помолите Господ освен да одобри душите на мъртвите, само че и да елементарни греховете на живите.

Голяма задушница служи освен като ден за възпоменание на всички умряли, само че и като ден за възмездие на греховете и откровено смирение. Не забравяйте, че би трябвало да бъдете почтени на първо място пред себе си и съвестта си. Живейте в мир и естетика между тях.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР