В правителството на Великобритания са се обсъждали правни начини за

...
В правителството на Великобритания са се обсъждали правни начини за
Коментари Харесай

Великобритания обмисля да блокира по правен път всяко предоставяне на скулптурите на Партенона в Гърция

В държавното управление на Англия са се обсъждали правни способи за блокиране на изнасянето на така наречен Мрамори на Елгин, т.е. скулптурните групи от Партенона, които се съхраняват в Британския музей, оповестява „ Скай Нюз “. Тези разисквания се случват на фона на анулираната среща на премиера на Англия Риши Сунак с гръцкия му сътрудник Кириакос Мицотакис в Лондон.

Двамата водачи трябваше да се срещнат тази заран, само че нощес от премиерската резиденция на „ Даунинг стрийт " 10 срещата беше анулирана, без да е посочен причина за това, като на мястото на Сунак беше избран вицепремиерът Оливър Даудън.

„ Скай Нюз “ написа, че в държавното управление на Англия се е обсъждал въпросът към скулптурите от Партенона, които Гърция упорства да ѝ бъдат върнати, и по-конкретно се е говорило за възпрепятстването на вероятно позволение за експорт, който съгласно някои е нужен, с цел да бъдат изпратени музейните експонати в родината им, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преди време някогашният министър на финансите и президент на Британския музей Джордж Озбърн стартира концепцията за краткотрайно заемане на скулпторите. 

Един от високопоставените представители на Консервативната партия дефинира проекта на Озбърн като „ мръсна договорка “, която прави позицията на някогашния министър на финансите „ несъстоятелна “, заради което „ той би трябвало да си върви “.

Според източници от английското държавно управление Риши Сунак няма да поддържа никакви промени в настоящите закони, които не разрешават мраморите да бъдат върнати дефинитивно на Гърция, като в добавка беше посочено, че той по-скоро не би подкрепил и съглашение за заем. 

Джордж Озбърн беше споделил, че изследва опциите за излагане на релефите в Гърция, като е допустимо да се подписа договорка за заем, при която част от скулптурите да бъдат изпратени в Атина.

Твърде се обаче, че водачът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър поддържа тези проекти. 

„ Файненшъл таймс “ оповестява, че Стармър, който съставлява изборния регион, където се намира Британският музей, е трябвало да съобщи на гръцкия министър председател, че лейбъристите не биха трансформирали закона във връзка с скулптурите по време на вчерашна среща в Лондон.

Законът за Британския музей от 1963 година не разрешава на институцията да предава предмети от сбирката си, с изключение на при доста лимитирани условия.

„ Ние се придържаме към съществуващия закон, само че в случай че може да бъде контрактувана договорка за заем, която да е взаимно допустима за Британския музей и гръцкото държавно управление, няма да застанем на пътя ѝ “, съобщи за „ Файненшъл таймс “ доближен на Стармър.

Мраморите на Елгин или скулптурите на Партенона са изнесени от Гърция от лорд Елгин през 19-и век, като част от тях е останала в Атина. 

В изявление за Би Би Си от тази неделя Кириакос Мицотакис уточни, че „ отговорът е доста явен “ що се отнася до скулптурите и че те „ в действителност наподобяват по-добре в Музея на Акропола “. Той съпостави разделянето на мраморите с " разсичане на Мона Лиза " и разполагането на едната половина от картината в Лувъра, а другата – в Британския музей.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР