В позиция до медиите от ЕМКО заявяват, че компанията на

...
В позиция до медиите от ЕМКО заявяват, че компанията на
Коментари Харесай

ЕМКО: Никога не сме изнасяли боеприпаси за Украйна с произход Чехия

В позиция до медиите от ЕМКО декларират, че компанията на Емилиян Гебрев не е изнасяла муниции за Украйна с генезис от Чехия. Опровергават още известията, че унищожените при гърмежа през 2014-а година муниции са били техни. Износ на оръжие за Украйна, обаче, е водещата версия за отравянето на предприемача Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и висшия чиновник в тяхната компания Валентин Тахчиев.

Разследващи у нас имат данни, само че не и доказателства за намесата на съветските секрети служби в няколко случая в предприятия и от военно-промишления комплекс у нас.



От компанията на Емилиян Гебрев настояват, че ве интервала преди, по време и най-малко година след гърмежите в Чехия ЕМКО не е правило и не е планувано превозване на тяхна продукция от въпросните хранилища било към България, било към други страни. Казват още, че нито един проверяващ орган не е желал от тях каквато и да е информация по този въпрос. На този стадий не можем да кажем дали доказателства или единствено разбор свързва гърмежите в Чехия с Емилиян Гебрев.



У нас за отравянето на оръжейния предприемач задочно обвинени са Георги Горшков, роден през 1977 година, Сергей Павлов, роден през 1982 година, и Сергей Федотов, роден през 1973 година Помните, отравянето беше осъществено напролет на 2015 година. Засечено е, че тогава сред февруари и края на април тримата са влизали в страната ни няколко пъти.

Прокуратурата даже популяризира и фрагменти от момента, в който се твърди, че с отровно вещество е била намазана ръкохватката на вратата на автомобила на Гебрев. Интересно е името на Георги Горшков, той е измежду обвинените за отравянето на Скрипал, обвнияем е за Емилиян Гебрев, неговото име и измежду уличените за гърмежите в Чехия.

Разследването на отравянето на Емилиян Гебрев е открило, че тримата обвинени употребяват по две самоличности. Така Георги Горшков се подвизава и като Egor Gordienko, Сергей Павлов като Sergey Lyutenko, а Сергей Федотов Denis Sergeev.



Разследващите у нас са безапелационни, че и тримата са взели участие в опита за ликвидиране на Гебрев, сина му и техния чиновник. Не изключват обаче да има и други забъркани, само че доказателства за в този момент не са събрани. Установено е още, че тримата руснаци са били настоящи чиновници на съветското външно разузнаване и са работили под дипломатическо прикритие в разнообразни страни, в това число и в интернационалните организации. И тримата са оповестени за търсене с алена бюлетина на Интерпол, имат издадени и Европейски заповеди за арест. Последното им известно местожителство е Москва.

След отравянето на Емилиян Гебрев и казусът с Сергей Скрипал във Англия ДАНС засича поредност от съветски дипломати, които правят шпионски дейности у нас. По всичките следствия са събрани доказателства, че чиновниците на ГРУ под дипломатическо прикритие у нас са събирали информация най-вече за армията и военно-промишления комплекс. Само преди месец бяха арестувани и петима българи по обвинявания за шпионаж в интерес на Москва.

Двама от тях са настоящи чиновници на нашето военно разузнаване, а като началник на групата е някогашен шеф в тази работа. Тогава бяха оповестени за личност нон грата и последните към този момент двама съветски дипломати у нас. По това следствие бяха събрани доказателства, че българите са събирали и предоставяли на съветските чиновници на ГРУ под дипломатическо прикритие информация която е с гриф " секретно " на НАТО.

Максим Рибкин и Александър Зинкин са последните двама - седми и осми съветски дипломати, които страната ни гони за към година и половина. При предходните следствия, станали мотив за изгонването на съветски дипломати упълномощени у нас, постоянно е имало данни, че е допустимо съветските служби да имат отношение към разнообразни произшествия в фабрики от българския военно-промишлен комплекс.

Според източници на " По света и у нас " ползата на съветските секрети служби към българското оръжейно произвеждане се ускорява след анексията на Крим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР