В последното денонощие в ръцете на талибаните паднаха градовете Газни,

...
В последното денонощие в ръцете на талибаните паднаха градовете Газни,
Коментари Харесай

Афганистан пред хуманитарна криза: НАТО координира евакуация на посолства от Кабул

В последното денонощие в ръцете на талибаните паднаха градовете Газни, Херат и Кандахар.
втора карта На тази карта виждате разпределението на силите в Афганистан. В алено са териториите под контрола на талибаните - те владеят към две трети от страната. В синьо са зоните под властта на държавните сили, измежду тях е регионът към столицата Кабул. Останалата част - в жълто на картата - е оспорвана сред двете воюващи страни.
Заради бързото нахлуване на талибаните, НАТО свика незабавна среща на ниво посланици. А в Лондон английският министър председател Борис Джонсън събра изключително спешния щаб Кобра. Вашингтон и Лондон оповестиха, че изпращат военни елементи, с цел да подсигурят евакуацията на посолствата си в Кабул, където се стичат голям брой вътрешни бежанци. Стотици хиляди под паника бягат от регионите, които падат в ръцете на талибаните.

Посланиците от НАТО координират намаляването на състава на западните посолства в Кабул. Обстановката в Афганистан носи всички белези на филантропична рецесия, а спорът се разраства доста по-бързо от предстоящото, съобщи Организация на обединените нации. Световната организация уточни, че цената на ескалиращото принуждение се заплаща от най-уязвимите.

" 80 % от близо четвърт милион афганистанци, принудени да бягат от края на май са дами и деца, в това число бебета. Тези хора се нуждаят от внимание и поддръжка ", съобщи Шабиа Манту, представител на Върховния комисариат на Организация на обединените нации по бежанците.

Много вътрешни бежанци търсят сигурност в Кабул.

" От началото на годината 120 хиляди афганистанци са избягали от провинциите и техните основни градове към региона на Кабул ", добави Шабиа Манту.

Талибаните постановат законите на шариата.

Новодошлите в Кабул, които спят на улицата, помнят наложителните бурки за дамите пред 90-те, възбраната за обучение за девойки над 10 годишна възраст и бруталните санкции за прегрешилите, в това число обществени изтезания. Сега описват от какво бягат.

" Талибаните ме изгониха принудително под ориентирано оръжие, убиха синовете ми и принудително омъжиха снахите ми. Взеха три или четири девойки от всяка къща и ги омъжиха. Трябваше да бягаме ", споделя Зар Бегун, която е вътрешна бежанка.

Авангардът на американските елементи за защита на евакуацията на американските дипломати от Кабул към този момент е на място, до 24 часа обшият брой на военните ще стане 3 хиляди. Със същата задача Лондон изпраща 600 военни. Редица страни като Германия, Дания Норвегия, Финландия, затварят задачите си или свеждат активността им до най-малко.
Москва още веднъж се разгласи -за политическо решение на рецесията в Афганистан.

" Трябва да възстановим преговорния развой. Най-много ни тревожи протичащото се в Афганистан да не обхване останалата част от централна Азия и територията на нашите съдружници.. Американците се пробваха да договорят разполагане на тяхна територия на част от войските, изтеглени от Афганистан. Тук споделяме идентични позиции с Казахстан, Узбекистан и Таджикистан - това не е нужно на никого ", акцентира външният министър на Русия Сергей Лавров.

Организация на обединените нации прикани прилежащите страни на Афганистан да не затварят границите си за хилядите бежанци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР