В последно време в общественото пространство сериозно се завъртя темата,

...
В последно време в общественото пространство сериозно се завъртя темата,
Коментари Харесай

Директорът на ТЕЦ „Бобов Дол“ ЕАД отговаря на всички нападки

В последно време в публичното пространство съществено се завъртя тематиката, че от управата на Топлоелектрическа централа Бобов Дол са взели решение да стартират да оползотворяват боклуци в своята активност. По въпроса се чуват голям брой най-разнообразни отзиви във връзка дали оползотворяването на боклуци по този способ е оправдано, дейно и безвредно.

По този мотив взехме решение да се обърнем непосредствено към инж. Емил Христов, който в последните години ръководи Топлоелектрическа централа Бобов Дол.

Инж. Христов, по какъв начин ще коментирате тиражираната информация за Вашето дружество по отношение на тематиката с отпадъците?

Голяма част от информацията, която се демонстрира в публичното и медийно пространство е недостоверна и неистинска, което за жалост рефлектира и оронва безпричинно престижа и престижа на Топлоелектрическа централа Бобов Дол. Все отново нашето сдружение се явява главен поръчител на българската енергийна сигурност.

Да стартираме всъщност. Какви тъкмо боклуци ще горите? Говори се за битови боклуци...

Държа да е ясно, че понятията „ битови боклуци “ и „ горими боклуци “ /РДФ/ не са аналогични. Битовите боклуци са тези боклуци, които се образуват от виталната активност на индивида. Този тип боклук с изключение на, че не се гори в Топлоелектрическа централа „ Бобов Дол “ ЕАД, защото нямаме позволение за сходен тип активност и е безусловно неразрешен за трансграничен импорт от нашето законодателство. От отпадъците, които са минали през няколко стадия на отнасяне и не подлежат на следващи такива се получава остатъчен артикул, който се назовава РДФ или „ модифицирани горива, получени от боклуци “, които са класифицирани според общата европейска подредба на отпадъците. Този тип боклук, който всъщност се явява гориво, видно даже от наименованието му, е предопределен само и единствено за изгаряне. Съгласно въведената подчиненост в Закона за ръководство на отпадъците, дейностите по оползотворяване са предпочитани пред дейностите по неутрализиране.        

Има изказвания, съгласно които липсва надзор във връзка с превозването и вноса на боклуци и това дава малки врати за заобикаляне на законовите разпореждания.

Ще изтъквам чл.94а, ал.1 от Закона за ръководство на отпадъците, с цел да покажа, че тези изказвания по никакъв метод не кореспондират с действителността:  „ Министърът на околната среда и водите, министърът на вътрешните работи, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията, шефът на Агенция " Митници " или оправомощени от тях длъжностни лица управляват трансграничния транспорт на боклуци по този закон и по Регламент 1013/2006 съгласно своите пълномощия “. От цитирания законов текст е видно, че процедурата по трансграничен транспорт на боклуци е толкоз комплексна  и регламентирана, че твъденията за липса на надзор върху този тип активност се явяват безпочвени.  Издаването на нотификация за трансграничен транспорт на боклуци е безусловно невероятно без да са изпълнени всички вътрешни и европейски законови условия и без съпътстващата документи да бъде подробно тествана от органите, посочени в цитираната нагоре наредба. Отделно от това, този развой се прави с експлицитното координиране на министерствата освен на Република България, само че и с тези на страната, която изпраща отпадъка.

Чуват се отзиви от страна на разнообразни екоорганизации, че съпръженията на Дружества като Вашето са прекомерно остарели и не могат да бъдат приведени за работа според европейското законодателство. Как ще коментирате?

- С цел цялостно привеждане в сходство с условията на вътрешното и европесйко екологично законодателство и осъществяване на заложените в комплексното позволение екологични правила по запазване на съставените елементи на околната среда на площадката на Топлоелектрическа централа „ Бобов Дол “ ЕАД са построени и се експлоатират пречиствателни уреди за излъчванията в атмосферата, които се смятат за така наречен Най-добри налични техники за огромни горивни съоръжения. След публикуването на новия Референтен документ за най-хубави налични техники за огромни горивни съоръжения, който вкарва нови правила за възможни излъчвания, изготвихме разбор, който откри, че новите емисионни ограничавания за равнищата на серен диоксид, азотни окиси, въглероден окис, прахуляк и живак биват постигани с построените пречиствателни уреди в Топлоелектрическа централа „ Бобов Дол “ ЕАД.   

Последният ни въпрос е обвързван с изказванията, че отпадъците, които се възпламениха под автомагистрала Струма са били предопределени за Вас?

Тези подмятания са безусловно безпочвени, никой не е показал документални доказателства за тях. В медиите надали не излезе, че Топлоелектрическа централа „ Бобов Дол “ ЕАД е отговорен за зародилия пожар, произтеклите от него материални вреди и затова следва да поеме отговорност за случая. На какво съображение? За нас остава мистерия. За никого не е загадка, че шефът на компания „ Феникс Дупница “ ООФ е измамен под наказателна отговорност от страна на прокуратурата за занемареност предив скупчването на отпадъците, станали причина за пожара, на нерегламентирано за това място.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР