В последно време се опитва да убеди, че евентуалното решение

...
В последно време се опитва да убеди, че евентуалното решение
Коментари Харесай

Егоизмът на ФИФА: Лигите и УЕФА с чутовни загуби от мондиал на 2 години

В последно време се пробва да убеди, че възможното решение за осъществяване на на всеки две години, а не както е в този момент - на всеки четири, ще бъде доста потребно за футбола и ще донесе огромни доходи на националните тимове.
В същото време обаче това може да донесе съществени финансови загуби на националните шампионати и на УЕФА. Това е открило проучване на одиторската компания " KPMG " взаимно с " Delta Partners ". Според резултатите е изработен извод, че провеждането на мондиали през 2 години ще приведе до загуби на стойност 8 милиарда евро на шампионатите и на УЕФА.

Конкретно огромна част от тези загуби биха пристигнали от телевизионни права и понижени приходи от провеждането на мачовете. 5 милиарда от тези 8 биха били от аудиовизуални права, което е повече от 1/3 от прихода все още. Поради намаляването на количеството мачове шампионатите могат да изгубят към 1,75 милиарда евро, а други 901 милиона евро ще бъдат изгубени поради промени в календара, защото доста дуели ще бъдат пренесени от уикенда за средата на седмицата.
От реклама лигите и европейската футболна централа ще изгубят до 2,16 милиарда евро (около 25% от настоящия доход). Загубите от дните на мачовете се правят оценка на 1,2 милиарда евро (също 25%). Според прогнозата, в случай че международните шампионати стартират да се организират на 2 години, приходите на лигите ще спаднат от над 14 до 9 милиарда евро.

Освен това, новият формат може да докара до понижаване броя на тимовете в националните лиги. Очаква се, че като цяло зрителският интерес към футбола ще намалее. В случай на осъществяване на промяна всички шампионати до сезон 2024/25 ще би трябвало да съкратят броя на участниците си до 18 и да завършат сезона през май. Към момента няма изясненост колко мачове ще би трябвало да се анулират. В изследването са регистрирани освен топ 5 шампионатите на Европа, само че и Мейджър лийг сокър и шампионатите на Мексико, Япония и ЮАР.
Източник: Ройтерс
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР