В последно време се оказах една от най-влиятелните фигури в

...
В последно време се оказах една от най-влиятелните фигури в
Коментари Харесай

Режисьорът Васил Василев: Искам да разруша порочната система, която унищожава българския театър



„ В последно време се оказах една от най-влиятелните фигури в българския спектакъл. На изпита бях доста добре квалифициран. Може би това беше главната причина всички останали, които търсят правила отвън наредбите, да провокират скандал, да опорочават хора . Обидно е, тъй като става дума за ориста на българския спектакъл “.
Това сподели пред БНР режисьорът Васил Василев.

Продължава неяснотата към избора на шеф за Народния спектакъл „ Иван Вазов “ след извършения конкурс . В конкуренцията се състезаваха шефът на ДКТ „ Иван Радоев “ в Плевен Васил Василев, досегашният шеф Мариус Донкин, артистът и учител Сава Драгунчев и режисьорът Бойко Богданов.

От екрана на bTV министърът на културата Атанас Атанасов разгласи, че първи е класиран Васил Василев, само че няма да постави своя автограф на протокола поради „ съмнителни “ съгласно него условия . И ги уточни:

„ Един от претендентите се е явил в нетрезво положение и е класиран, един член на комисията си е тръгнал преди края, има подозрения за спор на ползи за членовете на комисията “.

Министър Атанасов чака мнението на своите адвокати и когато разбере какво се е случило, ще реши.

Към този миг към момента няма никакво оповестено решение от страна на Министерството на културата .

В предаването „ 12+3 “ Василев добави:
„ Миналото се пробва още веднъж да управлява бъдещето, а аз пребивавам в сегашното. В Плевен създадохме обстановка и тя трансформира театралната карта . Разбра се, че театърът може да бъде и в по-малък град. Започнахме да вършим нов облик… Не аплайвам за трофеи, за позиции. Искам да разруша тази порочна система, която 30 години унищожава българския спектакъл , която кара артисти и режисьори да мизерстват “.

По време на мандата на Васил Василев театърът в Плевен изкара 33 министър председатели . Като шеф той вкара „ Пътуващ фен “. Трупата записва участия в наши и интернационалните фестивали. Не липсват и награди и номинации за „ Аскеер “ и „ Икар “.

Интервюто с Васил Василев можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР