В последно време наистина има увеличаване на случаите на заболели

...
В последно време наистина има увеличаване на случаите на заболели
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев с ценни съвети за Пирола

В последно време в действителност има увеличение на случаите на болни от Коронавирус, само че не е нещо фрапантно, всяка година се усилват случаите и на респираторните вируси. Ноември-декември ще стартира, а януари-февруари ще е вълната на грип. Докато ковид ще имаме в този момент, при започване на есента, и през пролетта, когато общият имунитет намалее.

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община по здравни въпроси и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, пред Нова тв.

Като вирус Коронавирус доста се промени. Сега това са естествените респираторни вируси, присъщи за есента и зимата. Преди 4 година 30% от сухата кашлица и 15% от гърлобола си бяха другите елементарни коронавируси, изясни Кантарджиев.

Той подсети, че към този момент се вършат имунизации за новите разновидности на ковид.

Тези, които мислите за здравето си - ваксинирайте се. Карал ли си подварианта XBB в този момент или през пролетта - 1-2 години си предпазен дори от новия вид " Пиролата ". Но тези, които са над 65 година - да се имунизират и за ковид, и за грип. Може по едно и също време, само че на разнообразни места, съобщи Кантарджиев.

Ако случаите са повече, би трябвало да се върнем към PCR тестванията, поучава той.

Новият вид BA 2.86, така наречен " Пирола " не е толкоз рисков, тъй като не се мре. Не е толкоз тежък, по-трудно се прихваща. Но направи доста разновидности, и по-трудно го хващат антигенните проби - 50% ще е подправено негативен и би трябвало след 48 часа да се повтори. Затова е добре да се прави PCR , тъй като ще се знае какви разновидности циркулират, изясни Кантарджиев.

Ако вдигнете температура, почувствате неспокойствие в гърлото и това се развива 1-2 дни, прекомерно евентуално е да е ковид. Болка по мускулите, не можете да станете от дивана - това са признаците при мъжете.

Лимон със сода е едно от най-хубавите неща за горните дихателни пътища и може да отреже инфекцията за 1-2 дни, предложи специалистът.

Мерките за ковид - пазете се от заболели, проветрявайте, по-добре предизборната акция да се води на открито, предложи Кантарджиев. Той даде за образец Държавата Израел, която предходната седмица вкара маски на закрито. Хубаво е при повече от 5-6 души - носете маски, предложи той.

Мед - не повече от 1-2 лъжици. Хубаво е да се яде мед, само че не трябва да се прекалява. Медът се оказа, че има много алегрени, даже бацилите на ботулиновия токсин. И една от причинините за люлчената гибел в Съединени американски щати преди 30 година беше точно топенето на биберона в мед. Затова в този момент не го вършим, изясни Кантарджиев.

Много е прекрасен медът, и аз обичам, само че не трябва да се прекалява, добави той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР