В последно време Еверест е не само най-високият връх на

...
В последно време Еверест е не само най-високият връх на
Коментари Харесай

Еверест, бъдещите експедиции до върха и защо все повече хора ще умират в тях

В последно време Еверест е освен най-високият връх на света, само че и най- коментираният и претъпкан. Повод за това стана гибелта на десетки запалянковци, искащи да стигнат до най-високата точка.

И до момента в който наклонността и ползата към тези експедиции пораства, идва и изказванието, че той ще води след себе си от ден на ден смъртни случаи. Ето и аргументите за тази прогноза.

Професори от Университета Western Washington предизвестяват за рисковете, които дебнат искащите да изкачат Еверест. Най-високият връх на света и другите към него в Хималаите са все по-замърсени, а световното стопляне несъмнено не ги е подминало.

Алпинистите и водачите оставят големи количества отпадък, които стои заровен под снега, прави го по-тъмен и неустойчив. Това усилва вероятността от срутване на снежни маси.

Топенето на ледниците и бързото повишение на температурата в подножието на Еверест също основават предпоставки за случки с съдбовен край. Особено когато са комбинирани с интензивен пътникопоток към върха. А бавното напредване на огромна група катерачи е най-рисковано, написа Daily Mail.

За да се избегнат сходни неприятни случаи за в бъдеще, държавното управление в Непал се чака да вкара по-строги ограничавания за броя катерачи, които могат да щурмуват върха за един деен сезон. Но това значи и съществени финансови загуби.

По връзки на боклука, всяка група заплаща депозит за него, който се връща на слизане, в случай че всеки носи със себе си най-малко осем кг боклуци. Надеждите са да се сътвори специфична организация, която да дава отговор за боклука в Хималаите - даже този на 6400 метра надморска височина. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР