В последния момент е одобрено решение за преструктуриране на 17

...
В последния момент е одобрено решение за преструктуриране на 17
Коментари Харесай

Кабинетът Петков заложи динена кора на служебното правителство

В последния миг е утвърдено решение за преструктуриране на 17 държавни предприятия

Кабинетът "Петков " е заложил динена кора на служебното държавно управление, одобрявайки в последния миг решение за преструктуриране на всички държавни предприятия. Решението е взето без обществено оповестен разбор и е половинчато, тъй като за множеството предприятия в действителност не предлага ясна идея. В същото време даденият период за дефинитивно решение е къс – до края на септември. Според специалисти решението стъпва на преломен и погрешен прочит на Закона за обществените предприятия и ще докара единствено до проблеми, отбелязва вестник.

В момента в България съществуват 17 държавни предприятия, като множеството от тях са в бранша на превоза. В листата са НКЖИ, „ Пристанищна инфраструктура “, РВД, предприятията в горския бранш, ПУДООС, ръководството на язовирите и други Тези структури са основани по специфичен ред в Търговския закон, тъй като извършват по едно и също време и обществени, и търговски функционалности. Основно изключение при държавните предприятия е, че не могат да изпаднат в неплатежоспособност по общия ред, не дават отговор и в цялостна степен с имуществото си при пораждане на задължения.

Смесването на функционалности при част от тези предприятия се приема за проблем и със закона за обществените предприятия бе даден период за преобразуването им. Законът изисква предприятия с по-скоро обществена функционалност да станат нормални администрации, а тези с намерено търговски функционалности да се преобразуват като търговски сдружения. Никъде в закона обаче не написа, че би трябвало да се случи или едното, или другото – т.е. някои обществени предприятия могат да запазят формата си. Крайният период за това преструктуриране изтича в края на 2022 година, като Министерски съвет следва да вземе решение след разбор на организацията за обществените предприятия.

Не е ясно къде и по кое време е представян този разбор, само че в последния миг остарялото държавно управление е решило да преобразува 5 от 17 предприятия. Според решението на Министерски съвет „ Българският състезателен тотализатор “ ще се преобразува от държавно дружество в класическо комерсиално сдружение. ПУДООС, предприятието за ръководство и стопанисване на язовирите, „ Фонд затворно дело “ и „ Българо-германския център за професионално образование “ следва да се трансформират в нормални администрации.

За останалите 12 държавни предприятия Министерски съвет е дал период до края на август да решат какво желаят да бъдат – административни структури или търговски сдружения. До края на септември Министерски съвет би трябвало да вземе решение и за тяхното превръщане. Самата смяна във формата на предприятията би трябвало да е реалност не по-късно от 6 месеца след решението.

„ Това е доста проблематично решение. Изобщо не е ясно на какво стъпва то. От него излиза, че предприятията би трябвало да са или администрация, или комерсиално сдружение. На процедура формата държавно дружество се анулира с решение на Министерски съвет, до момента в който си съществува в Търговския закон. Това е плод на неправилно пояснение на закона “, разясниха пред „ Сега “ специалисти. „ Специалният ред за основаване на държавни предприятия съществува неслучайно. Част от тези структури не могат да са нито държавна администрация, нито чисто комерсиално сдружение. Никъде в новия закон за държавните предприятия не се споделя, че тази форма към този момент е неразрешена “, разясняват още експерти.

РЕФОРМА

Години наред държавните предприятия и останалите държавни сдружения, основани по общия ред, са обект на рецензии за неприятно ръководство, чести смени и кадруване, липса на бистрота за постиганите резултати. Управлението на държавните предприятия беше основен проблем по линия на мечтаното присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Така през 2019 година бе признат обособен закон за обществените предприятия, който да усъвършенства ръководството им. Голяма смяна отвън провежданите състезания за част от членовете на бордовете няма.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР