В последния ден от годишната сесия в Пекин, днес Общокитайското

...
В последния ден от годишната сесия в Пекин, днес Общокитайското
Коментари Харесай

Въоръжаване! Китайският парламент одобри рязко увеличаване на военния бюджет

В последния ден от годишната сесия в Пекин, през днешния ден Общокитайското заседание на народните представители (ОСНП) утвърди доста нарастване на военните разноски на Китай, заяви ДПА.

В наличието на близо 3000 делегати, болшинството от законодателния орган утвърди икономическите политики на държавното управление дружно с проектобюджета, който планува внезапно нарастване средствата за защита със 7,1 на 100. Това е най-голямото нарастване на разноските за защита от три години насам. Очаква се общите разноски да набъбнат единствено с 3,9 %.

Това се случва на фона на заканите от страна на комунистическото управление към либерален Тайван и териториалните разногласия на Китай със съседите му в Южнокитайско и Източнокитайско море, отбелязва организацията.

По време на годишната сесия публични лица потвърдиха геополитическите упоритости на Китай във връзка с Тайван. Комунистическото управление в Пекин гледа на острова като на част от своята територия, въпреки че от 1949 година Тайван се ръководи настрана от континенталната част на Поднебесната империя.

Нарастващото напрежение сред Китай, Тайван, Съединените щати и Япония поражда опасения на фона на съветската инвазия в Украйна.

Няколко някогашни високопоставени американски чиновници посетиха Тайван предходната седмица, с цел да изпратят сигнал за поддръжката на Съединени американски щати на фона на рецесията в Украйна.

Съединени американски щати са поели ангажимент за подсилване на отбранителната дарба на Тайван и доставят оръжия на Тайпе. Предишните американски администрации оставиха открит въпроса дали ще се притекат на военна помощ на острова при положение на нахлуване, с цел да възпрат Пекин. Но през октомври президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Съединени американски щати имат " задължението " да го създадат.

Въпреки многото стопански несигурности, в това число тези, породени от войната на Русия в Украйна и пандемията от ковид, делегатите на годишната сесия на китайския парламент утвърдиха цел за стопански напредък от 5,5 на 100, което е над плануваните от Международния валутен фонд (МВФ) през януари 4,8 %.

Премиерът Ли Къцян съобщи, че желае да понижи налозите и митата, с цел да подкрепи китайската стопанска система, като назова това най-справедливия, най-прекия и най-ефективен инструмент за подкрепяне на фирмите.

Според него от проектите на държавното управление би трябвало да се възползват най-много дребните компании. " Торът би трябвало да доближи до корените, единствено тогава растението може да пораства ", сподели Ли, който предизвести за " опасности от утежняване ", " затруднения " и " неустановеност " за китайската стопанска система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР