В последния ден на преговори в рамките на Организацията за

...
В последния ден на преговори в рамките на Организацията за
Коментари Харесай

130 държави се споразумяха за глобален минимален корпоративен данък, 9 държави се противопоставиха



В последния ден на договаряния в границите на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) общо 130 страни се причислиха към предлагането за въвеждане на световна минимална ставка на корпоративния налог от минимум 15%, като това ще американските колоси Гугъл, Amazon, Фейсбук и Apple.

Групата от страни съставлява над 90% от международния брутния вътрешен артикул.

Споразумението беше подписано макар опълчването на 9 страни, които оферират режими с ниски налози за корпорациите. Отказът на тези страни се основава на обстоятелството, че предлагането може да подкопае способността им да притеглят международни компании да работят в техния регион, което след това ще докара до опасност за националния им суверенитет.

Всички страни от Г-20, в това число Китай и Индия, като цяло поддържаха договорката, само че детайлностите и изключенията към момента са в развой на договаряния.

Списъкът на страните, отпаднали от договорката, включва Барбадос, Ирландия, Унгария, Естония , Кения, Нигерия, Перу, Шри Ланка, Сейнт Винсент и Гренадини.

Официалното съглашение пристигна след утвърждение от групата на богатите страни от Г-7 предишния месец на среща във Англия, когато министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи, че международният най-малък налог " ще постави завършек на конкуренцията към дъното в корпоративното данъчно облагане ".

Германия приветства договорката като " колосална стъпка към данъчната правдивост ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР