В последните си пролетни прогнози Международният валутен фонд (МВФ) увеличи

...
В последните си пролетни прогнози Международният валутен фонд (МВФ) увеличи
Коментари Харесай

МВФ подобри прогнозата за растежа на черногорската икономика за тази година

В последните си пролетни прогнози Международният валутен фонд (МВФ) усили прогнозата за напредък на черногорската стопанска система тази година до 3,2 %, оповестява Българска телеграфна агенция.

Това е с 0,7 процентни пункта повече от октомврийските прогнози, когато се смяташе, че тази година растежът на стопанската система на Черна гора ще бъде 2,5 на 100.

В последните априлски прогнози, до които организация МИНА има достъп, МВФ предвижда растеж на черногорската стопанска система за идната година от три %, колкото е и за 2028 година

За предходната година прогнозата за напредък е намалена от 7,2 на 100 на 6,4 на 100.

Що се отнася до страните от района, Сърбия и Босна и Херцеговина ще отбележат растеж от 2 %, Хърватия - 1,7 %, а Северна Македония - 1,4 %.

По отношение на международните прогнози МВФ намали оценката за икономическия напредък на международната стопанска система до 2,8 % от януарските 2,9 %.

Според МВФ вероятностите пред международната стопанска система са се влошили тази година заради хронично високата инфлация, повишаващите се лихвени проценти и несигурността вследствие на колапса на двете огромни американски банки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР