В последните седмици в много европейски страни мерките срещу коронавируса

...
В последните седмици в много европейски страни мерките срещу коронавируса
Коментари Харесай

Мерките в Европа: Къде се затягат и къде се разхлабват

В последните седмици в доста европейски страни ограниченията против ковид стават все по-строги. Ето по какъв начин наподобява обстановката в някои страни в Европа:

Испания се дефинира като страна с рисково високо равнище на риск. Въвежда се възбрана за пътувания сред другите райони от 29 март до 9 април, защото се чака с наближаването на празниците да се усилят несъществените пътувания.

В Италия нови строги ограничения влизат в действие до 6 април. Територията на страната се разделя на две зони – алена и оранжева, като само област Сардиния е оповестена за бяла зона – т.е. без рестрикции. В алената зона са неразрешени всевъзможни напредвания с изключение на по аргументи, свързани с неотложна работа или потвърдена нужда. Затворени са магазините, заведенията за хранене и учебните заведения. В оранжевата зона магазините са отворени, комерсиалните центрове работят през седмицата, затварят в предпразнични и празнични дни. В цялата страна сред 3-ти и 5-ти април, когато католиците честват Великден, са разрешени визити на родственици и другари, само че единствено в границите на една и съща област.



В Гърция облекчаването на ограниченията беше отсрочено, заради възходящия брой новозаразени. Обособени са 2 зони - зона с нараснал риск (зона 1) и зона с доста висок риск (зона 2). Освен обичайно затворените заведения за хранене, фитнеси неразрешени са и всевъзможен тип всеобщи прояви, като в Зона 2 са затворени за визити даже и храмовете. Позволено е излизане единствено наоколо до дома, като не е допустимо пътуването от окръг в окръг. Гръцките управляващи оповестиха, че огромна част от страната остава е в непоколебим локдаун за Великден.



Австрия също няма да разхлабва ограниченията за великденските празници и не се планува отваряне на туристическия отрасъл. Изолирани са град Винер Нойщад край Виена и цялата област Гащайн до Залцбург. За излизане от рисковите региони се изисква негативен тест за ковид. Продължава да важи възбраната за излизане, с изключение на при неотложна работа и с потвърдена нужда. Продължава и съществуването на вечерен час – от 20.00 до 06.00 ч.



Освен към този момент изброените страни, стягане на противоепидемичните ограничения има в: Румъния, Северна Македония, Сърбия, Франция, Нидерландия, Чехия, Словения, Малта, Черна гора, Естония и Финландия.

Има и места в Европа, където има поетапно разхлабване на някои ограничения. Във Англия да вземем за пример децата потеглиха на учебно заведение след 2 месеца отдалечено образование. Остават обаче редица ограничавания, свързани с напредването в другите елементи на Обединеното кралство. Никъде няма въведен вечерен час, само че пътуването сред градовете може да бъде единствено по избрани аргументи, а управляващите интензивно предизвикват по-малко прилагане на публичен превоз. Доста солидни са плануваните санкции за тези, които нарушават разпоредбите във Англия. В Англия да вземем за пример за първо нарушаване санкцията е 200 паунда и се удвоява за всяко последващо - най-много до 6 400 паунда. За присъединяване в противозаконни събирания над 30 души - 10 хиляди паунда.



Германия също поетапно разхлабва противоепидемичните ограничавания. Училищата и детските градини отвориха, само че паралелките са понижени на половина. За първи път от над два месеца порти отвориха книжарници и фризьорски салони и други магазини и центрове, свързани с ежедневните потребности. Баровете, заведенията за хранене, културните и спортните обекти обаче остават затворени.

Други страни, в които се работи за поетапно разхлабване на рестриктивните мерки са Турция, Кипър, Белгия, Португалия, Литва и Израел.

Текст: Софи Цветкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР