В последните седмици Белият дом е все по-неудовлетворен от нежеланието

...
В последните седмици Белият дом е все по-неудовлетворен от нежеланието
Коментари Харесай

Белият дом иска от Пентагона повече варианти за действие по отношение на Северна Корея

В последните седмици Белият дом е все по-неудовлетворен от нежеланието на Пентагона да даде на президента Доналд Тръмп разновидности за боен удар против Северна Корея, споделят представени от в. "Ню Йорк таймс " висши представители - следващ симптом за дълбоки различия в държавното управление за това по какъв начин да се работи против въоръжения с нуклеарно оръжие режим на Ким Чен-ун.

Според съветника по националната сигурност Хърбърт Макмастър, с цел да бъдат безапелационни предизвестията на Тръмп към Пхенян, Съединени американски щати би трябвало да разполагат с добре създадени военни проекти. Пентагонът обаче се безпокои, че Белият дом се насочва прекомерно преждевременно към военни дейности на Корейския полуостров, които може да ескалират пагубно, споделят източниците на вестника. Според тях даването на прекалено много варианти на президента може да усили вероятността той да прибегне до военния вид.

Разногласията датират от месеци. На заседание на Съвета за национална сигурност, свикано след пробното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от Пхенян през юли предходната година министърът на защитата Джеймс Матис и държавният секретар Рекс Тилърсън били чути да се оплакват от поредицата срещи на Съвета, на които трябвало да бъдат обсъждани вариантите за Северна Корея - знак, съгласно Тилърсън, че Белият дом клони към нападателно решение на севернокорейския проблем, отбелязва вестникът.

Въпреки че Макмастър също избира дипломатическото решение пред задънената улица, той акцентира, че предходните старания за уреждане със Северна Корея са принудили Съединени американски щати да вършат неприемливи отстъпки. В Пентагона обаче виждат нещата иначе. Матис и ръководителят на Комитета на началник-щабовете военачалник Джоузеф Дънфорд пламенно отстояват дипломатическия метод и неведнъж предизвестиха, че в случай че въобще има военни варианти, които да не провокират ответни дейности от страна на Северна Корея, то те не са доста, споделят представени от "Ню Йорк таймс " представители на Държавния департамент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР