В последните няколко години все повече се увеличава броят на

...
В последните няколко години все повече се увеличава броят на
Коментари Харесай

Какво може да ни се случи, ако не сменяме често филтъра на климатика

В последните няколко години от ден на ден се усилва броят на хората, които прекарва времето си главно у дома, откъдето и работят, и учат. А средата, която обитаваме и най-много качеството на въздуха, може да окаже доста въздействие върху цялостното ни здраве и благоденствие.
 Как да създадем дома си по-хладен през лятото
Как да създадем дома си по-хладен през лятото

С няколко умни трика

Често подценяван е един значим фактор, директно обвързван с чистотата на пространствата - а точно климатика, който използваме от все по-често. Защото неподдържаната и нечистата климатична система може да утежни доста качеството на въздуха.

Проучванията демонстрират, че в климатиците могат да се натрупат патогени , които потенциално  разболяват хората, изложени на въздействието им. Например по този начин наречената легионерска болест, форма на пневмония , може да се популяризира посредством системи за изстудяване на въздуха, нечисти с бактерии. Често срещано е и развиването на пневмонит - алергична реакция към дразнители като бактерии и гъбички, която води до инфектиране на белите дробове.
 Снимка 626036

от началото на годината съпоставя здрави възрастни хора в Индия, които прекарват най-малко шест часа дневно в среда с климатична апаратура с такива, които прекарват същото време в здания с естествена вентилация. И открива, че тези в климатизирана среда имат повече здравословни проблеми като респираторни признаци, главоболие и заспалост .

И с цел да избегнем рисковете за здравето, свързани с, има едно главно нещо, което би трябвало да създадем - да сменяме постоянно филтъра му.

Филтърът постоянно е обозначен с минимална отчетна стойност за успеваемост (MERV) , която прави оценка способността му да улавя частици във въздуха - от прахуляк и скотски пърхот до мухъл. Колкото по-висока е цената MERV, толкоз повече по-ефективен е филтърът.
 Снимка 626037

Ако системата ни обаче не работи с тези филтри, може да закупим HEPA филтър за обособяване на аерозолите във въздуха, който ще усъвършенства качеството му, поучават от Time.

Но по-важно от това какъв филтър купуваме е методът по който го използваме - и редовната  промяна или разчистване . Това зависи от инструкциите на производителя, честотата на потребление на климатика и качеството на въздуха в дома.
 Битката за климатика
Битката за климатика

Защо на едни хора им е топло, а на други - студено

Според експертите като предписание филтърът е добре да се подменя на всеки месец или два през сезоните на пикова приложимост. Това освен предотвратява замърсяването, само че и оказва помощ на системата да работи по-добре. Ако разполагаме с филтър за многократна приложимост, е задоволително да го измием с вода и препарат и да изчакаме да изсъхне изцяло, преди да го сложим още веднъж в системата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР