В последните няколко дни поредица от земетресения удариха Афганистан и

...
В последните няколко дни поредица от земетресения удариха Афганистан и
Коментари Харесай

Ужасът в Афганистан: убити хора, разрушени сгради и отчаяние

В последните няколко дни поредност от трусове удариха Афганистан и лишиха живота на стотици. Магнитудът на две от тях достигна 6,3 по Рихтер. Последното е станало е на към 28 километра северозападно от град Херат на дълбочина 10 километра, оповестява Геологическият топографски институт на Съединени американски щати. 

Правителството на талибаните разгласи, че има най-малко един умрял и 130 ранени. Държавната осведомителна организация Бахтар оповестява за съществени провали и разрушени къщи. От кабинета на губернатора на провинция Херат обявиха, че в някои региони са нанесени " големи вреди ". Трусът е бил последван от няколко вторични с магнитуд 5,0 и 4,1 по Рихтер.

Над 2500 души са жертвите на земетресенията

В село Чахак са разрушени всички 700 къщи, осведоми АРД. Но това място обаче не се оповестява за смъртни случаи, защото жителите са потърсили леговище в палатки след трусовете през уикенда.

Медиите оповестяват, че земетресения, които раздрусаха Афганистан през уикенда, са лишили живота на почти 2500 души. Други над 2000 са били ранени. По данни на Организация на обединените нации минимум 11 села са били изцяло разрушени.

В провинция Херат погребаха стотици жертви на земетресенията в последните дниСнимка: Ebrahim Noroozi/AP/picture alliance

Херат се намира покрай границата с Иран и е вторият максимален град в Афганистан след Кабул. Той се намира в земетръсен регион. Миналата година при земетресение там починаха над 1000 души. В града живеят повече от половин милион души, а минимум осем земетресения раздрусаха едоименната провинция още в събота. Последва още един трус и в понеделник. Много къщи в Херат са издигнати от кирпич. Това води до още по-тежки вреди.

" Вече има над 500 гроба "

Доброволецът Абдул Сатар, който още след първите земетресения стартира да оказва помощ на пострадалите близо до Херат, споделя пред организация " Ройтерс ", че в едно от селата има единствено един единствен оживял. " Аз съм тук от 5 часа сутринта. Досега съм погребал 30 тела. Вече има над 500 гроба ", споделя Сатар.

Амена е една от оживелите. Тя стои измежду руините на къщата си и търси някакви останали персонални движимости в руините, споделя АРД. Краката ѝ са превързани с подръчни средства. " Бях в стаята ми, когато земята се разтресе “, спомня си тя. " Опитах се да изляза, само че тялото ми бе затрупено. Само главата ми беше на независимост. По-късно хора съумяха да ме освободят. "

Извън селото се веят бели флагове. По едно е сложено на всеки гроб. А те са доста. Багер копае нов ред. Абдул Гафур е клекнал пред пресния насип пръст. Очите му са затворени. Лицето му е накриво от болежка. " Осем членове на фамилията ми бяха убити. Единствено аз оцелях. Сега съм напълно самичък. "

Доброволци оказват помощ в руините от земетресениятаСнимка: Ebrahim Noroozi/dpa/AP/picture alliance

Гладът в Афганистан е всеобщ

И преди земетресенията Световната стратегия по прехраната на ООН предупреждаваше за всеобщ апетит в Афганистан. " Ситуацията е много безнадеждна ", споделя районният шеф на организацията за Азия и Тихоокеанския район Джон Айлиев пред РНД. По думите му стратегиите за филантропична помощ са " фрапантно недофинансирани ".

Световната стратегия по прехраната в Афганистан разполага с 80% по-малко средства спрямо предходната година. Вместо 1,6 милиарда щатски $, на нейно разположение в този момент са едвам 340 милиона. " В момента 15 милиона души в Афганистан гладуват. Искахме да понижим броя им най-малко до 13 милиона. Заради липса на финансиране трябваше да прекратим помощта за 10 милиона от тях ", споделя Айлиев.

Експертът предизвестява: " Идва зима, а зимата в Афганистан е брутална. Някои планински села са откъснати от външния свят за до 6 месеца поради снега. Без доставки те не могат да оцелеят. " Някои от хората ще съумеят да избягат. " Но повече хора ще умрат. "

Надеждите са ориентирани към интернационалната общественост

Той приканва интернационалната общественост да усили поддръжката си за Афганистан. " Въпреки че ислямистките талибани взимат проблематични решения, хуманността би трябвало да бъде преди всичко ", разяснява представителят на Организация на обединените нации.

Абдул Сатар, който продължава да копае гробове, се надява на поддръжка от чужбина. " Призовавам интернационалната общественост да даде филантропична и финансова помощ на засегнатите. Първата им вяра е Бог, а по-късно са другите страни. Тези хора са изцяло безпомощни ", споделя той, представен от ARD.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР