В последните месеци сме свидетели на задълбочаващи се проблеми между

...
В последните месеци сме свидетели на задълбочаващи се проблеми между
Коментари Харесай

Републиканци за България: Вето срещу Северна Македония ще е стратегически неправилно

В последните месеци сме очевидци на задълбочаващи се проблеми сред България и нашия комшия и сътрудник в НАТО - Република Северна Македония (РСМ), свързани с подписаният през 2017 година Договор за другарство, добросъседство и съдействие. Официални представители на държавното управление у нас – вицепремиерът Каракачанов и външният министър и вицепремиер Захариева обществено обявиха, че България няма да утвърди преговорната рамка сред РСМ и Европейския съюз, както и първата междуправителствена конференция.

"Ние от Политическа партия "Републиканци за България " считаме, че налагането на несъгласие за стартирането на договарянията на идния Европейски съвет ще бъде стратегически погрешно, със съществени и дълготрайни последствия ", се споделя в позиция на политическата мощ по отношение на старта на договарянията на Република Северна Македония с Европейския съюз.

От "Републиканци за България " показват какви ще са последствията съгласно тях:

• Блокирането на Република Северна Македония заплашва да унищожи взаимоотношенията сред двете другарски страни и народи;

• Темата Западни Балкани и Разширяване бе един от триумфите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 и в този момент на процедура България от „ юрист “ и главен сътрудник на Република Северна Македония и Албания става съперник и застава в лагера на страните съперници на разширението. Историческият пробив, на нашата страна, с връщането на тематиката за разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани ще бъде изгубен и България ще изгуби главната си мощна тематика в дебатите на Европейски Съюз. Подобна последна мярка като ветото е необикновена за взаимоотношенията и рискува да сложи България в изолираност измежду болшинството страни-членки на ЕС;

• Сегашният консенсус в Европейски Съюз, по време на Председателството на Германия на Съвета на Европейски Съюз, във връзка с разширението е исторически и в случай че бъде изгубен този миг, поради актуалните рецесии с ковид и предстоящата следваща икономическа рецесия, процесът може да бъде отсрочен за незнаен и дълъг интервал, което ще донесе неустойчивост за целия район и следващи го политически сътресения;

• Вето против Република Северна Македония в тази ситуация автоматизирано значи и незапочване на договаряния с Република Албания, което ще повлияе отрицателно на обичайно положителните връзки с Албания. Само преди три години Народното събрание на Албания гласоподава Закона за отбрана на малцинствата, в който за първи път се признава съществуването на българско малцинство там.

"В тази връзка и за положително решение на сегашната обстановка предлагаме основаване на Механизъм за наблюдаване (Пътна карта) за напредъка по контракта със заложени периоди и ясни критерии. Такъв механизъм би спомогнал за по-доброто и практическо използване на контракта за другарство и добросъседство, а също по този начин е подсилен и от БККС – организацията на македонските българи в РСМ. Смятаме, че сегашният акт на несъгласие всъщност оспорва оферти от българската страна Договор от 2017 година и трансферира върху РСМ отговорността за неналичието на ясно написани в контракта периоди и процедури. Този факт е неясен за политиците и обществото в РСМ и основава отрицателен облик на България там. Вето за започване на договаряния би довело до политическа рецесия и вероятно до рухване на реформисткото държавно управление на премиера Заев, което подписа Договора за другарство и добросъседство и показва позитивна настройка за решение на насъбраните над 70 години проблеми ", показват от партията.

Политическа партия "Републиканци за България " показва своите терзания от непълното използване и забавяния по тъй наречените "Илинденски " Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония. "Призоваваме държавното управление на Република Северна Македония за по-активни и забележими дейности и резултати, в работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия и интензивно създаване на свързваща инфраструктура. Смятаме, че историческата тематика и дебатът би трябвало да бъдат пренесени вътре в самата Република Северна Македония – това не е междудържавен спор, а несъстоял се до в този момент спор в македонското общество. Тук е мястото да отбележим, че Република България към момента няма цялостна и дълготрайна тактика и визия във връзка с РСМ и Западните Балкани и заявяваме своето предпочитание за включване с специалисти в сходен народен спор ", декларират от политическата мощ.

"В умозаключение бихме желали да подчертаем, че преговорният развой с Република Северна Македония ще бъде дълъг и именнно това е времето, в което България може да реализира същински и дълготраен триумф в добросъседството и другарството с нашите съседи и съдружници. Проблемите сред двете страни са решими с образован и уравновесен метод и търсене на трайни решения по противоречивите въпроси. Призоваваме за дейни дейности и държавнически, и европейски метод от страна на двамата министър председатели – Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Зоран Заев, тъй като напълно в техните пълномощия е разрешаването на настъпилата рецесия ", се споделя още в позицията на "Републиканци за България ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР