В последните години в общоевропейски мащаб се проявяват две тенденции,

...
В последните години в общоевропейски мащаб се проявяват две тенденции,
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Законът за вероизповеданията може да се промени, за да е адекватен на съвременните условия



" В последните години в общоевропейски мащаб се демонстрират две трендове, на които националните законодателства се пробват да отговорят: потреблението на религията за политически цели и нахлуването на съществени финансови потоци от среди, свързани с радикалния ислям и радикални идеологически тълкования на исляма по непрогледен метод. Това външно въздействие провокира ответна реакция и се търсят благоприятни условия за ограничение на това финансиране. " Така Борислав Цеков, който е лекар по конституционно право и създател на настоящия Закон за вероизповеданията разяснява вчерашната рекомендация на Консултативния съвет за национална сигурност да се актуализира правната рамка за активността на вероизповеданията предвид на новите провокации.      
Относно измененията в Закона за вероизповеданията би могло да се намерения в две направления, едната от които - основаване на режим на бистрота на задграничните финансови средства, предоставяни на обещано изповедание. Това може да стане посредством въвеждане на указател на даренията за другите вероизповедания, до който да има достъп Дирекция по вероизповеданията. Това е рационалното решение и не е редно сходна наредба да се отнася единствено до съответно изповедание, уточни Цеков:

" Държавата не може да си разрешава да дава оценка: " Това изповедание е положително, това е неприятно. " Единственият аршин за такава оценка, произлизащ и от Конституцията и от интернационалните актове, е дали обещано изповедание нарушава националната сигурност, заплашва териториалната целокупност или публичния ред и правото на хората. А дали ни харесва, или не ни харесва, е въпрос, който е ирелевантен. "  

Подобен указател на даренията би разрешил когато има подозрения, съмнения, сигнали от български или партньорски служби, че някои от тези средства и източниците им са подозрителни, това към този момент да бъде тествано по надлежния ред от способените държавни органи, аргументира се Цеков. 

Втората посока на смяна може да се показва в конкретизация за възбраната за потреблението на религията за предизборни цели, като това е съпроводено със наказания, в това число преустановяване и изтриване на юридическата регистрация на съответното изповедание, разясни още Борислав Цеков.

Абсолютната възбрана за приемане на средства от чужбина не е добър вид, тъй като страната ни доста елементарно ще бъде наказана от Съда в Страсбург и ще би трябвало бързо да промени сходна законодателна наредба. Другите страни, изправени пред сходни проблеми, избират метода да осветят тези финансови потоци, означи юристът.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР