В последните години станахме свидетели на толкова необичайни неща, че

...
В последните години станахме свидетели на толкова необичайни неща, че
Коментари Харесай

Мигрантите от беларуската граница ще стигнат до Германия, за да я оглозгат до кокал

В последните години станахме очевидци на толкоз необикновени неща, че човек би си помислил – какво още би могло да ни изненада? Тръмп в Белия дом, криптовалути,, пусти улици по време на карантина, затворени граници и хиляди самолети на земята, тъй като няма къде да летят. Но действителността продължава да ни държи в напрежение, показвайки ни все нови и нови апокалиптични картини. Този път това са мигрантите на границата сред и Полша.

Хиляди мигранти от Ирак, Сирия, Афганистан и Конго са разкрили единствения метод да влязат в Европейския съюз като първо доближат до Беларус и едвам по-късно някак се доберат до стремежи по-добър живот. Показват ни страховити фрагменти: полосата пред гората е осеяна с палатки и горящи огньове. Хора, несвикнали на мраз, спят в снега, в очакване на ориста си. И никой не може да каже каква ще бъде тя.
Пътуването на мигрантите от Сирия до Беларус коства по 4 500 $
В понеделник граничната работа на Беларус заяви, че огромна група мигранти от Близкия Изток и Африка се е отправила към границата на Бе...

Полските и немски управляващи оповестяват, че през октомври 4900 незаконни мигранти от Близкия изток са влезнали на територията на Полша от Беларус, като всеки от тях има отметка от беларуската гранична работа в паспорта си. Ситуация, която е не просто ужасна, а пагубна – една провокирана от индивида рецесия, която не просто ще скъса нервите на някои държавни управления, само че ще коства живота евентуално на стотици хора.

Кой носи виновност за това?

Нека стартираме от крайната частица във веригата - самите мигранти. Виждаме фрагменти на възрастни брадати мъже с пухени якета, които крещят в камерата: „ Не желаеме да останем в Беларус, не желаеме в Полша, желаеме да отидем в Германия! Германия – това е живот! " Естествено, тези фрагменти се сменят с други, на които се виждат увити в парцали дами, държащи в ръцете си спящи тъмнокожи деца в ярки гащеризони. Сърцето да ти се скъса.

 мигранти

Но... миг. Ако не желаете да сте в Беларус, за какво отидохте там? Защо въобще би трябвало да бъдете позволени в тази или онази страна? Не ви харесва в родината ви? Тогава поемете отговорност за живота си, подредете го по друг метод. Звучи ви цинично? Донякъде е по този начин. Но не е ли цинично и да се трансферира виновността за окаяното състояние на тези нещастници върху хора, които нямат нищо общо с него?
Беларус: Европейски Съюз предизвика рецесията с мигрантите
В сряда външният министър на Беларус упрекна Европейски Съюз, че е " предизвикал " спора с мигрантите на границата с Полша, и съобщи, че Минск търси...

Но да преминем към идната частица от веригата: по какъв начин тези хора въобще се озоваха в Беларус? Оказва се, че има цяла стратегия за имиграция към Европейски Съюз, минаваща през Беларус, в която взе участие държавната самолетна компания и граничната работа на тази страна.

Беларуските самолетни компании са нараснали броя на полетите си от Иракски Кюрдистан до 40 на седмица. Дали тъй като в тези три кюрдски градове - Ербил, Шиладзе и Сюлеймани – има толкоз доста искащи да прегледат беларуските забележителности? И друго – за какво мигрантите са снабдени с големи ножици за рязане на железни огради и брадви за сеч на дърветата, с цел да палят огньове? Кой им сподели, че ще имат потребност от този инвентар и по какъв начин го вкараха в самолета?

А допустимо ли е (само като съмнение, въпреки за някои да е очевидно) мигрантите да си купуват билет от специфични организации за това мъчно пътешестване? След което организациите да ги водят в Беларус, да ги инструктират, доставят с входен щемпел в паспортите, с палатки и принадлежности, и да ги ескортират до границата? Възможно ли е това да е изискано възмездие от страна на Александър Лукашенко поради опита на Запада да се меси в работите на Беларус?

Сега да погледнем идната, към този момент световна, частица от веригата. Как се случи по този начин, че стотици хиляди хора изрично не желаят да живеят в своите страни и заплащат големи суми, с цел да рискуват живота си в подозрителен опит да се реалокират някъде, където доста евентуално ще са на най-ниското обществено ходило и ще живеят в лагери?

 мигранти
Естония желае наказания против самолетните компании, пренасящи мигранти
Премиерът на Естония Кая Каллас прикани Европейския съюз да вкара наказания против самолетните компании, които доставят мигранти от Беларус. Н...

Животът в Ирак и Афганистан стана нетърпим. Определени страни нахлуха в тези страни, пробваха се да открият там своите порядки, само че в последна сметка унищожиха даже съществуващия ред. След това напуснаха тези страни, оставяйки след себе си планини от пепел, трупове и обезсърчение. Но, става известно, не можеш просто да напуснеш една страна ей по този начин, като изгасиш светлината зад себе си и окачиш на вратата табелка „ Не се получи “. Това има последици, които се показват в непредвидимите премествания на големи човешки маси – небогати, непознати и враждебни.

Какво би станало, в случай че, а беларуските граничари възприемат това като експанзия и също натиснат спусъка? Това към този момент ще е въоръжен спор. И защото Беларус е съдружник на Русия, Москва също ще би трябвало да се намеси. А Полша е член на НАТО... Кой би си помислил, че този път всичко ще стартира от едни кюрди на беларуската граница?

В последна сметка тази история има и метафизичен аспект. Според Женевската спогодба за статута на бежанците и Дъблинския правилник, щом едно лице е декларирало желанието си да бъде емигрант в Германия, това ще бъде прегледано и подобен статут вероятно ще му бъде даден. След това ще може да живее в Германия, където ще получава обществени помощи.

Получава се забавната обстановка в интервал, когато светът е разграничен, пътуването даже до околните страни е към този момент същинско премеждие, сравнимо с околосветско странствуване, а приемането на елементарна шенгенска виза е цялостен героизъм. В този точно миг най-мобилната група се оказаха изцяло маргинализирани хора, които нямат нищо и не са нужни безусловно на никого. За елементарния европеец стана мъчно да пътува. Но тези момчета от Иракски Кюрдистан желаят да отидат в Германия, с цел да изгризат до кокал тази страна. И в действителност ще стигнат до такава степен, ще видите.

Анализът е на Дмитрий Самойлов, Газета.ru
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР