В последните години лененото семе се нареди сред суперхраните, които

...
В последните години лененото семе се нареди сред суперхраните, които
Коментари Харесай

Изведоха на преден план още една полза от това семе, която е повече от страхотна

В последните години лененото семе се подреди измежду суперхраните, които редица експерти препоръчват да включим в менюто си. То има не една и две изгоди за здравето ни, а ново проучване извежда на напред във времето още една, която е повече от страхотна.

Лененото семе има най-високата открита централизация на лигнани. Това са " съединения, свързани с фибри ", които се срещат и в други растения, зърнени храни, ядки, семена, зеленчуци, кафе и чай. Учени правят експеримент с млади женски мишки и откриват, че въпросните лигнани оказват въздействие върху връзката сред чревната микрофлора и микроРНК на млечните жлези.

При обработката на лигнаните чревните микроорганизми освобождават биоактивни метаболити, които са " химикали с дребна молекула, създадени по време на метаболизма, които въздействат на физиологията и заболяването ", пишат откривателите. И това въздействие се показва и в " антитуморен резултат ". 

Доказва се също по този начин, че някои от тези микроРНК въздействат върху гените, виновни за пораждане на рака на гърдата. А лигнаните в лененото семе по този начин променят тази връзка, че тя да не води до появяването на онкологично заболяване.

Това изобретение на учените от Университета на Торонто е повече от обнадеждаващо, тъй като в случай че изводите от него се потвърдят, ще отворят нова страница в предварителната защита на рак на гърдата - един от най-често срещаните типове рак, и вниманието ще се насочи към чревната микрофлора и регулирането посредством хранителен режим, предава SheKnows.

А на този стадий можем да продължим да консумираме ленено семе и поради огромното количество фибри в него, които подкрепят храносмилането, както и омега-3 мастните киселини, които се грижат за здравето на сърдечно-съдовата система.

Препоръчва се да прибавим супена лъжица смляно ленено семе към зърнени храни, овесени ядки, кисело мляко, печива или да го прибавим в дресинги за сандвичи и салати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР