В последните години изследвания показаха, че съществува корелация между фазите

...
В последните години изследвания показаха, че съществува корелация между фазите
Коментари Харесай

Луната няма връзка със земетресенията

В последните години проучвания демонстрираха, че съществува корелация сред етапите на Луната и огромните трусове, написа сп. Обекти, цитирайки Science Alert.

Но напълно ново проучване по същия проблем опровергава тази догадка и твърди, че в действителност няма връзка сред земетресенията и интервалите от годината.

Според Сюзън Хоу от американското геологическо проучване, всеки модел, който свързва тези събития, не се разграничава от “моделите, които може да получим даже когато данните са изцяло инцидентни.”

При предходните теории учените смятаха, че евентуално взаимоположението на Слънцето, Земята и Луната може да има причинна връзка със огромните трусове на Земята. По време на пълнолуние и новолуние и трите небесни тела са в тъй наречените сизигия, т.е. идеално подредени, и се счита, че това усилва приливното напрежение върху планетата, което, от своя страна предизвиква земетресенията. Но екипът от новото проучване е проучил 204 трусове с магнитуд от степен 8 или даже по-силни, като са взели данните, започвайки от 1600-ната година и са напаснали датите на земетресенията с датите, през които са се падали другите етапи на Луната. Според техния разбор предходните корелации са просто резултат от случайност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР