В последните години говорим за все нови и нови ефекти

...
В последните години говорим за все нови и нови ефекти
Коментари Харесай

Защо има все по-чести турболенции и при чисто небе

В последните години приказваме за все нови и нови резултати от климатичните промени, които засягат всеки един от нас. А около възраждането на пътуванията със аероплан след коронавирус пандемията излиза наяве, че и тук се усеща отрицателното им въздействие.
 Барбара Ернандес - дамата, която плува в смразяващите води на Антарктида и чупи върхове в името на климатичните промени
Жената, която плува в смразяващите води на Антарктида по бански

Коя е " Чилийската ледена нимфа "

Според ново проучване, извършено в University of Reading, случаите на мощна турболенция са се нараснали с цели 55% от 1979 година насам и се чака да стават все по-чести с повишението на температурите на нашата планета.

Глобалното стопляне провокира промени във въздушните потоци, по които самолетите летят, с цел да усилят скоростта си. Това са относително тесни ленти от мощен западен вятър в горните равнища на атмосферата на надморска височина, каквато поддържат самолетите. 
 Снимка 622084

Увеличаването на парниковите газове провокира загряване на тропосферата - най-ниския пласт на атмосферата, в който живеем ние. А идващият пласт - стратосферата, се охлажда със скорост, сходна на тази на стоплянето. Така се основава огромна температурна амплитуда отвесно в атмосферата, което води до по-силни и безредни въздушни потоци, изясняват от Daily Mail.

Учените към този момент могат да предвиждат, че сред 2050 и 2080 година броят на турболенциите при ясно небе ще е фрапантно по-висок, в случай че не се въведат действащи ограничения против  и не се понижи количеството нездравословни излъчвания в атмосферата.
 Снимка 622075

Друга смяна, която е значимо да се извърши, е по-внимателното прогнозиране за допустимо настъпване на турболенции по време на полет, с цел да се избегнат пострадвания на пасажерите и вреди по машините, които пък водят след себе си големи загуби за самолетните компании.
 Хамон иберико, жълъдите и по какъв начин климатичните промени заплашват производството му
Защо скоро може да не ядем хамон

Какво се случва с вкусния испански артикул

По-голямата част от турболенциите пораждат или при прекосяване над съответни области, да вземем за пример планински масиви, или в резултат на разразили се стихии. Те по-лесно да бъдат предугаждане и избегнати за разлика от турболенциите при чисто небе, които са резултат на климатичните промени. Те са невидими и мъчно предвидими и единственият метод да се избегнат е посредством връзка сред водачите на самолетите.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР