В последните години един птичи вид се настанява все по-удобно

...
В последните години един птичи вид се настанява все по-удобно
Коментари Харесай

Фоторепортаж на „Петел“: Гривяците завладяват Морската градина във Варна

В последните години един птичи тип се настанява все по-удобно и се множи в най-големия парк на Варна, Морската градина. Гривякът (Columba palumbus) е най-големият представител на фамилията на гълъбите, а разрастването на популацията му се вижда доста ясно тези дни.

Макар че тази птица е много необятно публикувана в България, тя се среща най-вече в горите. В Европа обаче гривякът е нормален жител на парковете, тъй че варненци могат умерено да се гордеят, че освен по обмисляне, а и по този симптом Морската градина си е европейска.



Птицата елементарно може да бъде отличена от елементарните гълъби, най-много поради доста по-големия си размер - дължината на тялото му е 41 – 43 cm, размахът на крилете към 75 cm.



Храни се с главно със семена, зелени елементи на растения и плодове, пъпки на растенията. Птицата не е предпазена, а увеличението на популацията ѝ е обща за целия ни континент наклонност. В горите, които се естествената му среда, Гривякът е със стопанско значение като ловджийски обект, в това число и на интернационален ловджийски туризъм. Ловът му е позволен от втората събота на август  до втората неделя на февруари.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР