В последните две-три години многократно се е повишила употребата на

...
В последните две-три години многократно се е повишила употребата на
Коментари Харесай

Доц. Дилков: Алкохолна зависимост се развива и от прекомерна употреба на бира

„ В последните две-три години неведнъж се е повишила използването на бира у нас. Може би ненапълно със заблудата, че това е леко пиво и няма да провокира съществени затруднения “. Това сподели пред БНР доцент Данчо Дилков, шеф на Клиниката по психиатрия към ВМА.

По думите му напоследък с изключение на мъжете, и дамите са почнали по-често да протягат ръка към бирата. „ Една трета от хората, които посещават амбулаторната процедура, са подвластни към алкохол. Много постоянно участват нискоконцентрирани питиета. Говорим за доста броеве питиета за деня и то всеки ден. Особено в горещите дни, когато се счита, че това би разхладило и отпуснало човек “, сподели доцент Дилков.

Той акцентира, че за количества не може да се приказва, тъй като всеки човек има самостоятелна търпимост към алкохол, както и самостоятелен предел в мозъка, чието прескачане води до опиване. „ Зависимостта се реализира доста по-лесно с нискоконцентрираните питиета, тъй като се изпиват повече на брой, а опиването не е по този начин внезапно, както с съсредоточените питиета. Нагласата е, че бирата е като безалкохолно и по тази причина множеството хора се изненадват, когато им споделяме, че са развили взаимозависимост “, изясни доцент Дилков.  

Психиатърът съобщи, че мъжете, които пият доста бира, развиват известна феминизация, с изключение на забележимия заоблен стомах, а във връзка с психическата взаимозависимост всекидневно е лекото напрежение при липса на пиво.

„ Много постоянно зад зависимостта от бирата стои меланхолия или тревога. За страдание алкохолът работи, само че доста за къс интервал от време. А никой не може да знае какво ще стане, когато човек стане подвластен. Никой, достигнал до взаимозависимост, не може да се оправи самичък “, сподели доцент Дилков.

Той добави, че в случай че използването на алкохол се сведе единствено до избрани мотиви, които са в действителност значими, в границите на 50-100 грама концентрат или 1 или 2 бири, не би основала проблем.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР