В последните дни се наблюдава покачване на новорегистрираните случаи на

...
В последните дни се наблюдава покачване на новорегистрираните случаи на
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Наблюдава се покачване на случаите с COVID-19, намираме се в пика на третата вълна

В последните дни се следи повишаване на новорегистрираните случаи на ковид. Според специалистите се намираме във върховата част на третата вълна и започваме да вървим в най-високата част на платото. Това заяви при започване на постоянния брифинг за ситуацията в страната министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

Гледайте онлайн тук или на във Facebook:



„ За последните 2 седмици следим повишаване на случаите , като за последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика , който е трети подред за нашата страна. Някои от данните демонстрират, че започваме да вървим в най-високата част на платото и се надяваме обстановката да остане трайно такава в идващите няколко дни “, уточни министърът.

Има напън върху лечебните заведения , само че е друг, осезателен е в София-град, Бургас, Шумен и Варна, призна здравният министър.

„ Най-големият напън сега е натискът върху душeвността на хората . Различни хора се пробват да окажат напън посредством боравенето със страховете и очакванията на всички българи . Нека всеки български жител да е спокоен, да знае, че системата на опазването на здравето е готова. Нямаме безусловно никакви терзания “, подчертава проф. Ангелов.

По думите му вярата е в покачващия се брой на имунизирани българи . Министърът обаче разяснява и обстоятелството, че сме единствената страна в Европа, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до нея и отхвърлят да им бъде приложена за това, че не е определената от тях ваксина.

„ Очакваме до края на април да получим задоволително количество ваксини и да дадем опция на хората да създадат осведомен избор за ваксина “, успокои министърът.



4207 са новите случаи на ковид у нас при направени 17947 теста през миналото денонощие. Нужда от болнично лекуване имат 10093 души, 772 са в интензивни отделения. Починали за денонощие са 129, излекувани са 3869 души.

48 000 са леглата са интензивно лекуване в страната, акцентира министърът. „ 11956 е общото число на позитивния медицински личен състав от началото на пандемията досега. В момента 1216 са дейните случаи, от които 1070 са на домашно лекуване. 146 са в лечебните заведения. 11 са в интензивните структури “, добави той.

За последните 14 дни по заболеваемост България се подрежда на 5-о място в Европейския съюз и на 2-о на Балканите . По смъртност сме на 3-о място в Европа след Унгария и Чехия и на първо място на Балканския полуостров , заяви данните основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

В страната с най-висока заболеваемост за изтеклите 14 дни са София-град, Силистра, Бургас, Перник, Враца, Варна. Най-слабо наранени са областите Търговище, Кърджали, Видин, Разград, Пазарджик, Велико Търново, Габрово.



Европейската организация по медикаментите продължава да прави оценка на останалите ваксини, за които още няма позволение, заяви изпълнителният шеф на Агенцията по медикаменти Богдан Кирилов .

Той още веднъж повтори, че през април се чака в страната ни да дойдат към 700 000 ваксини. От тях 350 000 ще бъдат на РНК ваксини. Около 16 април се чака и първата доставка на имунизацията на „ Джонсън и Джонсън “, разясни Кирилов.

От през днешния ден стартира последователно разхлабване на ограниченията против епидемията у нас. Отварят заведенията за хранене и забавление в откритите им площи, с разрешено работно време от 6.00 ч. до 23.00 ч.

Кина, театри, музеи, библиотеки, галерии и циркови представления ще одобряват 30% от публиката си. Същото изискване важи и за занятията от танцовото, креативното и музикалното изкуство. Фитнесите, спортните зали и плувните комплекси също ще работят при 30% потенциал.

Облекчаването на ограниченията обаче няма да важи за моловете. До 12 април на магазините с повърхност над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни артикули, се позволява работа с клиенти единствено на откритите площи към комерсиалния обект. Нощните заведения остават затворени до края на април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР