В последните дни политическият спор около бюджета на страната е

...
В последните дни политическият спор около бюджета на страната е
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Сглобката скърца и се клати, Асен Василев ще е най-големият казус във втората половина на февруари

В последните дни политическият спор към бюджета на страната е в центъра на вниманието. Този спор има съществено влияние върху стабилността на ръководството и бъдещето на политическата сцена. В предаването " Нещо повече " политологът Димитър Ганев от проучвателен център " Тренд " изрази своята позиция по отношение на настоящата политическа обстановка. 

Според него актуалната политическа сглобка може да се опише като сглобка, която " скърца и се клати ", само че въпреки всичко не се обрисува да се обърне. Ганев акцентира, че резултатите от последните избори са значим фактор, само че по-голям фактор може да бъде въпросът за алтернативата. Според него сега партиите се любуват на непоклатимост, не тъй като са постигнали обилни триумфи в ръководството, а просто тъй като нови избори не са в полза на нито една от тях. 

По неговите думи локалните избори в допълнение подчертаха слабостта на парламентарната съпротива. " Възраждане " сподели по-лоши резултати, а Българска социалистическа партия може да нараства, само че е противоречиво до каква степен това се дължи на водачеството на Корнелия Нинова ", споделя той пред БНР. 

Според него други партии като ИТН са посочили " признаци на живот " и може да вземат участие в идващ парламент. 

Ганев счита, че бюджетът ще бъде сериозен проблем, както и конституционната промяна. И двата въпроса ще бъдат предмет на интензивни договаряния и борби в Народното събрание. 

Според Ганев отговорът на настоящата политическа обстановка и на съпътстващите я провокации може да се чака през втората половина на февруари. Тогава ще би трябвало да бъдат разисквани балансите след ротацията. Според него Асен Василев ще е най-големият проблем във втората половина на февруари.  

По думите на политолога за момента ДПС играе основна роля като сътрудник на ръководството, изключително по отношение на конституционната промяна, обвързвана със правосъдната власт. Без поддръжката на Движение за права и свободи тази промяна може да се окаже невъзможна, а това е главен мотив за Демократична България да остане в парламентарната сглобка.

" Движение за права и свободи сега се явява основен сътрудник на ръководството и то най-много по една съществена причина – въпросът конституционна промяна, обвързван с главата за правосъдна власт. Без Движение за права и свободи такова нещо няма, а това в прочут смисъл е съображение за Демократична България въобще да взе участие в парламентарната сглобка ", твърди той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР