В последните дни Novinite.bg проведе анкета относно одобрението на кабинета

...
В последните дни Novinite.bg проведе анкета относно одобрението на кабинета
Коментари Харесай

Анкета за кабинета „Главчев“: Мнозинството не вярва в честността на предстоящите избори

В последните дни Novinite.bg организира анкета по отношение на утвърждението на кабинета „ Главчев “, като попита читателите си дали имат вяра, че държавното управление ще провежда почтени избори. Резултатите демонстрират, че болшинството от участниците не се доверяват на сегашния кабинет по този въпрос. В тази публикация ще проучваме в детайли резултатите от анкетата и ще обсъдим вероятните аргументи зад тези отговори.

Резултати от анкетата

Анкетата събра общо 56 гласа, с систематизиране както следва:

24% (13 гласа) утвърждение за кабинета „ Главчев “ и религия в организирането на почтени избори.
51,8% (29 гласа) отрицание на кабинета заради подозрения по отношение на честността на изборите.
14% (8 гласа) утвърждение за кабинета, само че без мнение по отношение на честността на изборите.
3,6% (2 гласа) отрицание на кабинета заради липса на министри от обединението PPP-DB.
2,3% (1 глас) отрицание на кабинета заради нужда от ротация на министър-председателя и назначение на Мария Габриел.
4,3% (2 гласа) обявиха, че не наблюдават политическата сцена и няма да гласоподават.
Обобщение на резултатите

Като цяло резултатите от анкетата допускат ниско доверие в способността на кабинета „ Главчев “ да провежда почтени избори. Почти 60% от интервюираните показаха или цялостно отрицание на държавното управление, или липса на убеденост в провеждането на обективни избори. Това може да се дължи на разнообразни фактори, в това число предходни изказвания за изборни измами, политически кавги и опасения по отношение на честността на ръководещата партия.

Причини за ниското доверие

Има няколко евентуални аргументи за неналичието на доверие в кабинета „ Главчев “ измежду респондентите:

Предишни случаи на изборни измами: България имаше история на обвинявания в манипулиране на гласове и изборни измами, изключително през годините. Тези произшествия могат да оставят трайно усещане у гласоподавателите и да повлияят на тяхното доверие в актуалното държавно управление.

Политически кавги: Правителството на Главчев беше изправено пред няколко абсурда, откогато пое властта, което може да е асъдействало за пониженото доверие измежду жителите. Тези кавги включват хипотетични връзки с проведената престъпност, корист с власт и корупция, които могат да подкопаят публичното доверие в държавното управление.

Липса на бистрота: Някои респонденти показаха угриженост по отношение на неналичието на министри от обединението PPP-DB в кабинета. Това може да се преглежда като знак за липса на политическа воля за включване на всички показани партии в държавното управление, което води до възприятие на изключване и съмнение измежду някои жители.

Ротационно водачество: Предложението за ротация на министър-председателя и назначението на Мария Габриел беше подкрепено от дребен брой респонденти. Това може да значи, че някои хора считат, че актуалният кабинет се нуждае от смяна на управлението, с цел да възвърне доверието и да усъвършенства представянето си.

Въздействие върху идните избори

Ниската оценка на кабинета „ Главчев “ в анкетата евентуално ще има доста влияние върху идните избори. Ако забележителна част от популацията не има вяра в способността на държавното управление да провежда почтени избори, това може да докара до по-ниска изборна интензивност, нараснала сензитивност към подправени вести и евентуално увеличение на поддръжката за екстремистки или популистки партии. Освен това, в случай че тези опасения се трансфорат в действителност по време на изборите, това може в допълнение да подкопае легитимността на определеното държавно управление и да задълбочи политическата рецесия в страната.

Анкетата на Novinite.bg демонстрира необятно публикувано съмнение в кабинета „ Главчев “ във връзка с организирането на почтени избори. Тази липса на доверие може да бъде обвързвана с предходни случаи на изборни измами, политически кавги, липса на бистрота и предпочитание за смяна на управлението. Въздействието на тези настроения върху идните избори може да бъде доста, което води до по-ниска изборна интензивност, нараснала сензитивност към дезинформация и евентуално увеличение на поддръжката за екстремистки или популистки партии. За да възвърне доверието, държавното управление би трябвало незабавно да се заеме с тези проблеми и да работи за построяването на по-прозрачна, представителна и ефикасна политическа система.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР