В Португалия днес официално започна кампанията за парламентарните избори, които

...
В Португалия днес официално започна кампанията за парламентарните избори, които
Коментари Харесай

Предизборната кампания в Португалия започна в условията на ограничения заради пандемията

В Португалия през днешния ден публично стартира акцията за парламентарните избори, които са на 30 януари. Тя ще продължи две седмици и ще премине без обичайните огромни предизборни манифестации поради пандемията от ковид, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

До вота се стигна, откакто през ноември Народното събрание отхвърли проектобюджета за 2022 година на държавното управление на малцинството на Социалистическата партия и президентът Марселу Ребелу де Соуза свика предварителни избори.

Бюджетът е изключително значим в този миг, тъй като ще дефинира по какъв начин ще се харчат милиардите евро от европейския проект за възобновяване от пандемията.

Гласоподавателите ще избират 230 депутати в Събранието на републиката, португалския парламент. После депутатите ще гласоподават кой да сформира държавно управление.

Левоцентристката Социалистическа партия ръководи Португалия от 2015 година, като министър председател е Антониу Коща. Последните социологически изследвания са единомислещи, че социалистите ще съберат най-вече гласове. Според допитване на организация Aximage за два огромни вестника и телевизия за социалистите биха дали своят вот 38,1 %, а за главните им противници - социалдемократите - 28, 15 на 100. Докато поддръжката за социалистите пораства, на социалдемократите - спада, съобщи Ройтерс.

Възможно е обаче социалистите още веднъж да не съумеят да получат болшинство, което още един път ще ги принуди да търсят поддръжка от съдружниците си вляво от центъра, Левия блок и Португалската комунистическа партия, с цел да прокарват законите си в Народното събрание.

Благодарение на гласовете на тези две политически сили социалистите успяваха да ръководят и да оставят в съпротива десноцентристката Социалдемократическа партия.

На изборите може да се стигне до усилване на въздействието на по-малки партии като популистката " Стига! " (Chega), която на изборите през 2019 година получи едно място в Народното събрание, само че този път може да си обезпечи доста повече - съгласно цитираното изследване 9 на 100 от гласовете.

Около 89 % от 10,3-милионното население на Португалия е изцяло имунизирано против Ковид-19, а над 3,5 млн. души са с бустерна доза, само че през последните седмици броят на новозаразените на денонощие доближи до рекордните към 40 000 души. Вчера те бяха 38 136 по данни на здравното министерство.

Въпреки това броят на приетите в болница остава по-нисък от този при предходните талази. През последните седмици Португалия регистрира приблизително по към 20 смъртни случая дневно.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР