"В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи.

...
"В портфолиото на ваксината ще се включат и нови играчи.
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Очакват се 5 нови ваксини, ще има и във вид на хапче и спрей

"В портфолиото на имунизацията ще се включат и нови играчи. Те са на стадий предклинични и клинични изследвания ", съобщи в студиото на "Твоят ден " вирусологът проф. Радостина Александрова.
"Въпрос на доста малко време е имунизацията на "Новавакс " да получи позволение. Тя съдържа единствено S белтък и ще осведоми организма за вируса, с цел да бъде квалифициран ", разяснява тя.
По думите й препаратът на "Велнева " пък е инактивирана ваксина.
"При нея целия вирус се вкарва, само че е инактивиран, предизвика имунната система да построи имунен отговор. Противогрипните ваксини са от този вид. Не позволява тежки случаи на COVID-19 ", изясни тя. Процесът е инжекционен с 4 седмици сред двете дози ", изясни медикът.
На 3 януари стартират клинични изследвания за третата ваксина.
"Тя ще сложи ударението върху клетъчния имунен отговор. Фирмата производител към този момент чака резултати за ваксина за "Денга ". Тази ваксина ще бъде налична през 2025 година ", сподели проф. Александрова.
Тя показа, че израелска компания създава ваксина хапче.
"По-лесна е за приложение и предпазване. Влизайки в храносмилателния тракт, тя ще се запознае с организма и ще обезпечи отбрана ", акцентира тя.
Ваксината спрей пък задейства локалния имунен отговор, осведоми вирусологът.
По нейното мнение има спад на заболелите, само че вирусът не си е отишъл, по тази причина не трябва да подценяваме ограниченията и слагането на ваксина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР