В поредния си опит да ограничат нарастващия брой жени, които

...
В поредния си опит да ограничат нарастващия брой жени, които
Коментари Харесай

Иран слага камери по улиците, ще следят жените носят ли хиджаб

В следващия си опит да лимитират възходящия брой дами, които не съблюдават наложителните правила на облекло, иранските управляващи конфигурират камери за наблюдаване на публични места и улици, с цел да могат да разпознават и глобяват дамите, нарушаващи разпоредбите, заяви Ройтерс, като се базира на локалната полиция.

След като бъдат разпознати, нарушителките ще получават " предупредителни текстови известия за следствията ", се споделя в изказване на полицията. 

Целта на този ход е " да се предотврати съпротивата против закона за хиджаб ", се споделя още в текста, публикуван от осведомителната организация на правосъдната власт " Мизан " и от други държавни медии, като в него се отбелязва също по този начин, че сходна опозиция накърнява духовния образ на страната и популяризира неустановеност.

След гибелта на 22-годишната иранка от кюрдски генезис Махса Амини в ареста на нравствената полиция през септември от ден на ден ирански дами отхвърлят да носят забрадки. Младата жена бе арестувана за хипотетично нарушение на строгите правила за носенето на хиджаб, напомня Ройтерс. Разразилите се по-късно протести в цялата страна бяха принудително потушени от иранските сили за сигурност.

Според ислямския закон шериат, натрапен в страната след Иранската гражданска война през 1979 година, дамите са длъжни да покриват косите си и да носят дълги, свободни облекла, с цел да прикриват фигурата си. Нарушителите на тези правила са подложени на публично неодобрение, санкции и даже арест.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР