В поредицата в рубриката Книги гостува Дамян Дамянов - водещ

...
В поредицата в рубриката Книги гостува Дамян Дамянов - водещ
Коментари Харесай

Дамян Дамянов: Никога няма да спра да препрочитам "1984" на Оруел

В поредицата в рубриката " Книги " гостува Дамян Дамянов - водещ художник в региона на книжния дизайн. Той е приключил " Плакат " и образна връзка в Националната художествена академия. Специализирал е в ателие Cite des Arts Paris. Основен художник е на издателство " Сиела ". Във визитната си картичка има над 1000 осъществени корици, десетки изложения. Автор е на публикации, отдадени на изкуството на плаката и графичния дизайн. Асистент е в департамент " Визуални изкуства " в Нов български университет.

Дамян Дамянов е притежател на националните награди " Константин Константинов " за принос в детското книгоиздаване в категория " Илюстратор ", и " Христо Г. Данов " в раздел " Художник или дизайн и оформление на книга ".

Защо четете?

- През годините аргументите са били разнообразни. Днес четенето е от нещата, които върша, пробвайки да бъда по-добра версия на себе си.

Как избирате четива?

- Вслушвам се в рекомендации, и то само на хора, чиито усет и мнение оценявам. А колкото повече текстове минават през очите и мозъка ми, толкоз повече празнини отварят, които по-късно пробвам да запълвам.

 Излезе колекционерско издание на Излезе колекционерско издание на " Портретът на Дориан Грей "

Какво за четене има върху нощното ви шкафче?

- Разпечатка на нов разказ от Деница Дилова (ръкопис, който би трябвало да облека в корица), антикварно издание на " Ягодката. Средновековна италианска еротика ".

Коя е последната книга, която ви впечатли?

 Ние, удавницитеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

- " Музика на случайността " от Пол Остър, която прочетох на един мирис в аероплан. Също и " Ние, удавниците " - шедьовър, до който най-накрая стигнах, откакто дълго преди този момент ме гледаше с солидния си тил от библиотеката. Беше си предизвестена обич.

Какъв е вашият обред, обвързван с четенето - по кое време, къде, какъв брой?

- Четенето е непрекъсната и неизменима част от работата ми. Освен че е обвързвано с специалността ми на художник обаче, то постоянно е остров, на който избирам да съм Робинзон.

Електронна книга, аудио или на хартия?

- Често чета по работа от екрани, само че оценявам и аудиокнигите - чувам ги до момента в който карам или от време на време до момента в който рисувам (обикновено заглавия, за които другояче не бих отделил време). В края на краищата обаче четенето на книга, която разлистваш в леглото, е прекарване, поради което може да се каже, че човешката цивилизация си е коствала напъните.

Четете ли на различен език с изключение на на български? Има ли разлика в прекарването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?

- Понякога на британски. В бъдещето ще изпратя писмо на остарялото си " аз " да учи повече езици до степен, която да ми разреши да чета колкото се може повече в оригинал.

Какво търсите в книгите - страст, познание, забавление, интелектуално предизвикателство?

- Обогатяване. Разширяване. Идеи, които засажда текстът, а след време покълват и израстват като облици.

Предпочитаният от вас род?

- И художествена, и нехудожествена литература - единственото изискване е да стига на по-голяма дълбочина от " плажна еднодневка ".

Коя е най-хубавата книга, която сте получавали като подарък или рекомендация?

 Сто години самотност (Ново цялостно издание, меки корици)С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

- " Сто години самотност " и съвсем всичко останало от Маркес, който четох като студент по време на една сесия, вместо да изучавам по история на изкуството и хармония.

Любимият ви книжовен воин?

- Ако не броим Пипи, която е на върха във безконечна ранглиста, се двоумя сред Абел Тифож от " Горски цар " на Мишел Турние и Оскар Мацерат от " Тенекиеният тъпан " на Гюнтер Грас. И двамата са гротескни ангели на фона на един недъгав свят.

На кои създатели се възхищавате най-вече, включително поети, сценаристи, публицисти?

- Няма да ми стигнат пръстите, нито даже буквите от писмеността и въпреки всичко: надълбоко се удивлявам на хора като Итало Калвино поради забележителното въображение, на Херман Кох за умелата и безпощадна дисекция на морала у актуалния човек. Всъщност няма потребност да вървим надалеч или да четем преводна литература, с цел да се възхищаваме: имаме писатели като Юлия Спиридонова, която намира път до мозъците и сърцата на деца и тийнове, живеем измежду великани ерудити и безупречни публицисти като Бойко Василев, Димитър Стоянович или Тони Николов, да не загатвам редицата поети, поради които можем същински да се гордеем, че приказваме и пишем на български език - от Ботев до Рупчев.

 От тази страна на смърттаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Поезията в моя свят идва значително под формата на музика - Ник Кейв, " Пинк Флойд ", Том Йорк или френските Feu! Chatterton да вземем за пример.

Как съхранявате книгите си?

- Грижливо, виждам на тях като на разнородни блюда от вечеря, която желая да споделя с другари.

Коя е последната книга, която ви разсмя?

- " От тази страна на гибелта " на Радослав Парушев.

Коя ви разплака?

 Животът, метод на употребаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

- " Животът. Начин на приложимост " от Жорж Перек, само че това беше от благополучие, примесено и с малко мъка от това какъв брой късно я открих.

Последната книга, която ви разочарова?

- " Правек и други времена " от Олга Токарчук. Съжалявам, знам, че за някои това ще прозвучи еретично, само че намирам, че мощното начало и поръчка за нещо грандиозно " увисват ", стигайки до бледен свършек.

Кой бихте желали да напише историята на вашия живот?

- Ако в миналото се стигне до такава степен да има нещо значимо, за което да се написа, то тогава ще го направи доста развъртян изкуствен интелект. Няма да му убегне нищо, защото ще стигне до всяка диря, оставена от и за мен в цифровия свят. Все отново се надявам тази работа да свърши който и да е същински публицист, стига резултатът да е безжалостно подигравателен и занимателен.

Как ще се споделя вашата автобиография?

- " Глад " е уместно заглавие, защото ще е нещо като готварска книга за доста и най-различни планове, множеството от които обаче си остават незавършени (недоготвени).

Една книга, която не успяхте да дочетете до края?

- Твърде банално - " Одисей " на Джойс. До идващия опит, чудейки се в това време дали някой в действителност се е преборвал с този постмодерен исполин.

Кое класическо литературно произведение в никакъв случай не сте чели (и ви е неловко от това)?

- " Вълшебната планина " от Томас Ман.

Коя книга няма да спрете да препрочитате?

 1984 (Сиела)С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

- " 1984 " на Оруел, защото тя съдържа прекомерно значимо предизвестие за нещата, които не трябва да позволяваме като човечество, само че и които като че ли сме орисани да повтаряме още веднъж и още веднъж.

Как се трансформира усетът ви във времето?

- Времето ми е скъпо, по тази причина и ставам по-взискателен, само че в същото време и податлив да протягам ръка към неща, към които съм бил умишлен.

Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга в последно време?

- От " Магелан " на Стефан Цвайг научих, че единствено няколко десетилетия откакто великият мореплавател открива протока, наименуван на негово име, пътят, свързващ Атлантическия и Тихия океан, е съвсем пропуснат. Основната причина за това - бил е прекомерно рисков, доста кораби не се прибирали, от ден на ден мореплаватели го избягвали и все по-малко хора вярвали, че в действителност съществува, до момента в който протокът съвсем се трансформирал в мит.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР