В поредица от статии представяме финалистите в , който се

...
В поредица от статии представяме финалистите в , който се
Коментари Харесай

ВИТТЕ аутомотив: Заводът, където колеги-роботи транспортират продукцията

В поредност от публикации представяме финалистите в, който се провежда за втора поредна година от " Капитал ". От общо 14 участника през 2023 година от разнообразни елементи на страната и разнообразни браншове. Финалният победител ще бъде определен от умело жури, а името му ще стане известно на публична гала на 7 декември. Домакин на събитието ще бъде - Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив.
Докато управляващите в Европа гледат внимателно на концепцията за въвеждане на самостоятелен превоз, сходен план, въпреки и с надалеч по-малки размери, към този момент работи сполучливо в Русе. Производителят на автомобилни заключващи системи - част от немската WITTE Automotive, от тази година интензивно вкарва самостоятелни роботизирани кари в индустриалните и складовите си пространства, които безпроблемно работят с ръчно ръководените машини. Зад всичко това стои комплициран програмен продукт, създаден от българския екип, който доста усъвършенства процесите и покачва продуктивността.

Реклама
Автоматизиран превоз През 2020 година екипът по непрестанно усъвършенстване на процесите на компанията прави разбор, който демонстрира, че от всички действия в предприятието най-големи загуби има във вътрешнозаводския превоз. Затова напъните се насочват натам, като стартира план за автоматизация и навигация.

Първата стъпка е да се откри уместно съоръжение, като компанията избира два типа самостоятелни роботизирани кари - надлежно за производството и за склада за материали, и дефинира правила за напредване в пространствата.

Оказва се обаче, че на пазара няма софтуерно решение, което да сплотява ръководството на разнообразни флоти транспортни средства, а всеки производител има собствен личен трафик надзор. Освен това в завода има и елементарни кари с оператори. Затова компанията създава личен програмен продукт, който да ръководи и роботизираните, и ръчно ръководените кари, като избира най-оптималния маршрут, заобикаля конфликти и оптимално употребява складовото пространство. За да може да се наблюдават всичките машини, е внедрена система за вътрешна локализация. След интеграция със софтуера за трафик надзор, системата към този момент може да преизчислява направления при потребност, както и да основава интерактивна карта, която операторите на машините да наблюдават на таблет за по-лесна ориентировка. Целият програмен продукт е изцяло интегриран с ERP системата и преместените товари автоматизирано се отразяват в нея.

От тази година компанията към този момент интензивно вкарва автоматизирани кари, като последваща стъпка ще бъде внедряването на вътрешна локализация и в склада за подготвена продукция, както и оборудването на транспортните средства с таблети. Хора и машини Като триумф от " ВИТТЕ аутомотив " регистрират, че са съумели да приготвят хората си, тъй че да одобряват новите роботи. Това постоянно може да бъде проблем, като не са редки случаите, когато служащи се пробват да попречат на машините. " Най-показателно е името, което нашите хора измислиха на роботите - " сътрудниците ", споделя шефът Христо Христов.
Реклама
В региона на човешките запаси компанията също има нововъведения, като да вземем за пример създадения разбор на спецификите на другите генерации - надлежно настоящи и бъдещи чиновници, както и разбор на рисковете, когато разнообразни генерации работят дружно. " За новото потомство е значимо да работи при високотехнологични условия, интерактивно, да употребява новите средства за връзка. Те работят със смарт телефони и не желаят да пишат на хартия. Казахме си, че в случай че желаеме младежите да дойдат и да останат да работят дълготрайно, би трябвало да им създадем тези условия ", изясни Христов. Първи в групата Като част от група, " ВИТТЕ аутомотив " следва заложени цели за понижаване на въглеродните излъчвания, които са условие и на основни клиенти като Mercedes, BMW и Volvo. " Имаме две реперни точки - 2025 година и 2028 година, като би трябвало да осъществим условията, с цел да продължим да бъдем техен снабдител ", сподели Христов.

Българският цех напредва добре по задачите, като е първият в групата, който напълно е заменил газа за отопление с термопомпи и е построил личен фотоволтаичен парк. В момента соларите покриват 25% от потреблението на завода, като в подготовка е идващ план, който ще разреши на компанията да създава 50% от нужното й електричество. В момента се заменят също мотокарите, които работят на двора, с електрокари, което също ще усъвършенства въглеродния отпечатък на завода.

Компанията има също система за следене на отпадъците и употребява контейнерите, в които идват съставените елементи, като опаковка за продуктите. Така по едно и също време лимитира количеството на отпадъците и понижава транспортните си разноски. С ръководство на брака пък се генерират по-малко боклуци от самото произвеждане.

" ВИТТЕ аутомотив " работи доста интензивно и с Русенския университет и Техническия университет в София по разнообразни посоки. Освен че поддържа чиновниците си да завършат висше обучение и има стажантски стратегии, компанията провежда също курсове за чиновниците си на място с академични преподаватели. Всички инженери минават образование по метода Six Sigma. " Подготвяме идващото равнище управителен състав, отчитайки разрастването на компанията ", сподели Христов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР