В понеделника след финала на Европейското първенство по футбол италианските

...
В понеделника след финала на Европейското първенство по футбол италианските
Коментари Харесай

Как се отрази резултатът от финала на Евро 2020 на акциите?

В понеделника след финала на Европейското състезание по футбол италианските акции нарастнаха, а английските поевтиняха. Италианският показател FTSE MIB се повиши с 0,92% този ден, до момента в който FTSE UK All-Share изтри 0,65%. Съвпадение ли, че възвращаемостта за деня отразява резултата от финала, в който Италия победи Англия?

Вероятно не, написа за MarketWatch Марк Хълбърт. Изследователи се разкрили, че всекидневно фондовият пазар на дадена страна бележи спад, когато тимът ѝ е отстранен от значимо интернационално съревнование. Най-популярното проучване по въпроса е от август 2007 година

Анализирайки реакцията на пазарите след над 2 000 интернационалните спортни събития от 1980 година насам, откривателите откриват, че фондовият пазар на страната, отстранена от даденото събитие, носи значимо по-ниска възвращамост по отношение на междинното. Обратното обаче наподобява, че не е правилно — няма данни пазарите да порастват след победа. Един от резултатите на тази асиметрия е, че международният пазар също носи по-ниска възвращаемост по време на световни събития.

Друго проучване, Exploitable Predictable Irrationality: The FIFA World Cup Effect on the US Stock Market, демонстрира същите резултати.

Дискусията ни води до започващите Олимпийски игри в Токио. Но не би трябвало да чакаме, че нещо сходно ще се случи по време на тяхното осъществяване, защото страните не биват " отстранени ", когато състезателите ѝ не печелят орден.

Затова и Хълбърт предизвестява да не чакаме акциите да се показват по-лошо или по-добре единствено поради Игрите.

Има и различен урок: голямата роля, която настроението ни играе, когато взимаме капиталови решения. Доказателство е нов отчет, Music Sentiment and Stock Returns Around the World, който ще бъде оповестен скоро. В него откривателите проучват най-популярните 200 песни в Spotify за дадена страна и по-късно съпоставят представянето на акциите. Те откриват, че връзка има — и колкото по-весели песни се слушат в дадена седмица, толкоз по-добро е представянето на активите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР