В понеделник вечер, на 9 октомври, Софийската филхармония открива сезона

...
В понеделник вечер, на 9 октомври, Софийската филхармония открива сезона
Коментари Харесай

Момент за размисъл и исторически концерт за 80-годишнината на зала "България"

В понеделник вечер, на 9 октомври, Софийската филхармония открива сезона си с исторически концерт. Той ще повтори буквално програмата, с която преди 80 години е открита най-престижната концертна сцена у нас - зала " България ". Трима виртуозни пианисти - Людмил Ангелов, Аглика Генова и Любен Димитров, са солисти на този извънреден концерт. Диригент е маестро Найден Тодоров.

Осемдесет години цялостни с музика, неспокойствие на актьори и аудитория. С това е напоен въздуха на зала „ България ". Времето я трансформира не просто в първата концертна сцена на страната ни, само че и в институция, позната дори зад граница.

„ Много хора по света, когато сме споменавали, че свирим в тази зала, те знаят защо става въпрос, когато се каже „ Дъ грейт консърт хол Бългерия ". Така че считам, че е безусловно равностойна и може да се съревнована с най-водещите концертни зали в света ", споделя пианистът Любен Димитров.
„ Знам, че от акустична позиция, преживявал съм го, има доста малко зали в света, които дават на диригента чувството просто да се намира надали не в парадайса, тази зала е такава ", споделя Найден Тодоров - шеф на Софийската филхармония.

Той взема решение, че историческата годишнина заслужава исторически концерт. Избира да повтори музикалната стратегия, с която откриват зала „ България ", с цел да предизвика размисъл.

„ През 1937 година целият свят е бил доста комплициран, готвел се е за война, още веднъж не е имало пари, всичко е било в проблеми. И в този миг в България са почнали да вършат концертна зала. Т.е. в миг на най-голяма рецесия в целия свят българите са били с такова мислене, че желаят да развиват своята просвета, да вървят напред ", споделя маестро Тодоров.

Днес българските музиканти са единомислещи, че София се нуждае от още една нова огромна концертна сцена. Това обаче няма да отнеме славния ореол на зала „ България ".

„ Лично за мен, аз усещам най-малко в моето сърце и душа по този начин нещата, че тази зала в никакъв случай няма да може да бъде заместена. Т.е. не е допустимо да бъде заместена. Тя е именита, към този момент стените тук приказват, тук има един дух, който още като прекрачиш тези, въпреки и скърцащи дървени порти и застанеш на сцената и си представиш, че там е свирил Рихтер, Владимир Крайнев, нашият обичан преподавател и сходни персони, Шостакович... ", разяснява Аглика Генова.

Юбилеят на зала " България " ще се прелее в един извънредно забавен концертен сезон. Догодина следва 90-годишнина на Софийската филхармония, а по-догодина тук своя 75-и рожден ден ще празнува и хоровата шапка " Светослав Обретенов ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР