В понеделник Световната здравна организация (СЗО) и британската Общност на

...
В понеделник Световната здравна организация (СЗО) и британската Общност на
Коментари Харесай

СЗО и Общността на нациите с молба за помощ на малките държави

В понеделник Световната здравна организация (СЗО) и английската Общност на нациите насочиха взаимен апел уязвимите дребни страни да получат по-добър достъп до имунизациите против COVID-19 , с цел да съживят стопанските системи си.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус и ръководителят на Общността на нациите Патриша Скотланд се срещнаха в централата на здравната организация на Организация на обединените нации в Женева, с цел да подпишат съглашение за преустановяване на пандемията и битка с неравнопоставеността във връзка с имунизациите.

" Въздействието на пандемията ще се усеща десетилетия наред, изключително измежду най-уязвимите ", съобщи Гебрейесус.

Колкото по-дълго се проточва пандемията, толкоз по-силно ще бъде това влияние , счита той.

СЗО желае до края на юни 70 % от популацията във всяка страна да бъде изцяло имунизирано.

Гебрейесус съобщи, че до момента 42% от жителите на Общността са били изцяло имунизирани , само че в африканските ѝ страни членки този % е едвам 23%.

Патриша Скотланд означи, че 32 от 42-те дребни страни в света са в Общността на нациите.

" При сегашните международни равнища на имунизация бихме могли да имунизираме цялото население на тези страни в границите на два или три дни ", сподели тя.

Родената от Британската империя Общност на нациите сплотява към една четвърт от страните в света и една трета от международното население.

" Равният достъп до ваксини , изключително за дребните и уязвими страни, е най-належащият политически, стопански, обществен и честен приоритет ", съобщи Скотланд.

Освен върху пандемията, меморандумът за съгласие сред СЗО и Британската общественост се концентрира върху насърчаването на универсалното здравно покритие и първичните здравни грижи, укрепването на здравната сигурност и обмена на нововъведения и познания.

Общността на нациите включва развити страни като Англия, Канада и Австралия, както и бързоразвиващи се стопански системи като Индия, Нигерия и Малайзия и дребни островни страни като Тувалу и Барбадос.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР