В понеделник следобед, 18 март, в мрежата се появиха съобщения,

...
В понеделник следобед, 18 март, в мрежата се появиха съобщения,
Коментари Харесай

Фалшива новина погреба Чарлз III

В понеделник следобяд, 18 март, в мрежата се появиха известия, че Бъкингамският дворец е оповестил гибелта на краля на Англия Чарлз III.

Около 13:00 ч. разнообразни съветски телеграм канали и медии оповестиха за хипотетичната гибел на крал Чарлз III. Твърди се, че един от първите, които са популяризирали тази информация е Фикрет Шабанов, наричащ себе си президент на аналитичния център " Консултации по интернационална политика и стопанска система ". Освен това той е разгласил и екранна фотография на сякаш публично известие от Бъкингамския замък.



„ Кралят умря ненадейно през вчерашния ден следобяд “, написа на „ формалното известие “ от Бъкингамския замък. Датата на известието е от през днешния ден.

По-късно новината беше подета от медии като Mash (по-късно те актуализираха информацията и оповестиха, че е фалшива), " Вечерна Москва ", " Рязанский портал ", " Самара онлайн ", " Москва онлайн " и други. Някои от тях към този момент са изтрили тази вест.



В обществената мрежа X е оповестена фотография на знамето на Бъкингамския замък, на която се вижда, че флагът е свален на половина.

На сайта на Бъкингамския дворец лиспва публично известие за хипотетичната гибел на Чарлз III. Последната вест в уеб страницата е от 14 март. И по този начин, съответната вест се оказа подправена. 



Според руското издание " РИА Новости " от пресслужбата на Бъкингамския дворец са опровергали пред публицисти слуховете за гибелта на крал Чарлз III. Според информацията в обявата той продължава да води служебни и частни каузи.



Чарлрз III бе коронован преди по-малко от година. В началото на февруари т.г. публично бе обявено, че кралят страда от онкологично заболяване.

Наскоро той заяви, че ще продължи да служи " доколкото е по силите му " след диагностицирането с рак, като уточни, че е бил " надълбоко разчувстван " от пожеланията на хората за неговото излекуване

Фикрет Шабанов: Какво се знае за него

Фикрет Шабанов е един от първите, които популяризират новината за хипотетичната гибел на Карл III. По-рано " Бабель "  съобщи , че това е по този начин нареченият президент на канадския изчерпателен център " Консултации по интернационална политика и стопанска система ", който от средата на 2022 година даде десетки изявленията на известни украински блогъри и публицисти.

Според изданието не се знае доста за биографията на Фикрет Шабанов и тя се основава най-вече на негови думи. 

В изявление Шабанов споделя, че е приключил право, а на страницата си във Facebook, до която е лимитирал достъпа след въпроси на публицисти, той е написал, че в този момент живее във Ванкувър, Канада, само че постоянно е в Баку.

В медиите Шабанов бе представян като президент на канадски мозъчен концерн, само че в интернет не се загатва за подобен център.

" Моята организация е затворена комерсиална конструкция, която прави систематичен разбор от името на работодателя. Поканени са световноизвестни специалисти, всички работят отдалечено. Всички материали са частна благосъстоятелност на клиента ", написа Шабанов.

Шабанов и съветската агитация

Според изданието Шабанов всеки ден е разгласил и репоствал десетки изявления в Telegram. По-специално, той постоянно разпространявал изявленията на съветския блогър Анатолий Несмиян. Девет пъти е разгласил и изявленията на съветския пропагандист Игор Коротченко. По-специално той популяризира опасността си за тактически нуклеарен удар след офанзивата против щаба на Черноморския флот на Руската федерация в Севастопол.

Самият Шабанов не се изказваше в поддръжка на Русия в интервютата си и неведнъж споделяше, че е за Украйна. Изявленията му обаче бяха неведнъж представени от съветските пропагандисти, допълват медиите.

JUST IN: Flag at Buckingham Palace appears to be lowered to half staff.
— TRACKER DEEP (@tracker_deep)
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР