В понеделник министрите на външните работи на ЕС проведоха първата

...
В понеделник министрите на външните работи на ЕС проведоха първата
Коментари Харесай

Историческа среща на външни министри подпечатва подкрепата на ЕС за Украйна

В понеделник министрите на външните работи на Европейски Съюз организираха първата си среща отвън територията на блока, в Украйна, в символ на поддръжка си за страната, откакто проруски претендент завоюва изборите в Словакия, а Конгресът на Съединени американски щати не вкара финансирането на Киев в законопроекта за разноските си през идната година, написа Reuters.

" Свикваме историческа среща на министрите на външните работи на Европейски Съюз тук, в Украйна, страна кандидатка и предстоящ член на Европейски Съюз ", декларира Борел в профила си в обществената мрежа X. " Тук сме, с цел да изразим нашата взаимност и поддръжка към украинския народ. "

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба разяснява, че се гордее, че е хазаин на срещата: " За първи път в историята, отвън актуалните граници на Европейски Съюз. Но също по този начин и в неговите бъдещи граници. "

Вашингтон упорства, че твърдата му военна и политическа поддръжка за Украйна не се е разколебала, макар че Конгресът изключи средствата за страната от проекта за незабавни разноски, признат през уикенда, който предотврати прекъсването на работата на държавното управление.

Въпреки че републиканците, подкрепящи някогашния президент Доналд Тръмп, все по-често приканват за прекъсване на финансирането на Украйна, администрацията на президента Джо Байдън декларира, че чака следената от републиканците Камара на представителите да одобри мярка за опазване на потока от помощи.

В неделя Байдън притисна републиканците в Конгреса да поддържат помощта, като съобщи, че му е " писнало " от политическото блъскане, което съвсем докара до затваряне на държавното управление, напомня още осведомителната организация.

Украинският министър Кулеба разяснява пред кореспонденти, че Киев към момента е убеден в поддръжката на Съединени американски щати.

" Не считаме, че поддръжката на Съединени американски щати е разтърсена, тъй като те схващат, че залогът в Украйна е доста по-голям, в сравнение с самата Украйна ", споделя той пред кореспонденти, до момента в който поздравява Борел, и прибавя, че въпросът е дали случилото се в Конгреса на Съединени американски щати през уикенда е " случай или система ".

" Мисля, че беше случай ", споделя той. " Имаме доста задълбочена полемика и с двете страни в Конгреса - републиканците и демократите ".

В Европа проруският някогашен министър-председател Фицо завоюва най-вече гласове на изборите в Словакия в неделя и ще получи първи опцията да сформира държавно управление. Неговата акция призоваваше " нито един патрон " от запасите на Словакия да не бъде изпращан в Украйна.

" Ние не променяме това, че сме подготвени да помогнем на Украйна по филантропичен метод ", декларира Фицо на конференция след успеха си. " Готови сме да помогнем за възобновяване на страната, само че вие знаете нашето мнение за въоръжаването на Украйна ".

Словакия, натовска страна с дребна граница с Украйна, одобри бежанци и при отиващото си държавно управление обезпечи непропорционално огромни доставки на оръжие, като по-специално беше измежду първите, изпратили изтребители, напомня Reuters и прибавя:

„ Досега Европейски Съюз успяваше да резервира твърдата си проукраинска позиция макар натиска от страна на Унгария, чийто националистически водач Виктор Орбан постоянно осъжда глобите против Москва. За да сформира държавно управление, Фицо ще би трябвало да сътвори коалиция с най-малко още една партия, която обществено не споделя позицията му във връзка с Украйна “.

" Мисля, че е прекомерно рано да се реши по какъв начин тези избори ще повлияят на поддръжката за Украйна ", счита украинският външен министър Кулеба. " Трябва да изчакаме, до момента в който се образува обединението ".

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР