В понеделник аржентинските пазари се сблъскаха със следизборен махмурлук, след

...
В понеделник аржентинските пазари се сблъскаха със следизборен махмурлук, след
Коментари Харесай

Изненадваща изборна победа разтърси аржентинските пазари

В понеделник аржентинските пазари се сблъскаха със следизборен махмурлук, откакто шокиращата победа в предварителните избори на крайнодесния либертарианец Хавиер Милей, който желае да отстрани централната банка и да доларизира стопанската система, е напът да раздруса националния избор през октомври, написа Reuters.

Пеещият рок икономист Милей, прочут с буйната си коса, надалеч надвишава прогнозите и получава към 30% от гласовете при преброени над 90% от бюлетините, което е най-големият дял от всички претенденти. Първичните избори за партийни претенденти играят ролята на генерална подготовка за националните избори след два месеца.

Пазарите се надяваха на мощно показване на по-умерените претенденти, които обаче имаха неприятна нощ, показва осведомителната организация, като прибавя, че това развиване може да отслаби локалната валута песо на известните паралелни пазари и да натежи на облигациите, които нарастнаха през последните седмици.

" Пазарът не очакваше тези числа от Милей. Мисля, че държавното управление ще би трябвало да бъде доста деликатно към валутния пазар, сигурно това ще бъде седмица с доста напрежение ", споделя Данте Сика, съветник и някогашен министър на производството на страната.

Пазарите в Аржентина от дълго време са разколебани от годините на икономическа рецесия. След сходен шоков резултат на първичните избори през 2019 година облигациите и валутата на страната се сринаха и даже в този момент остават на проблематична територия, като песото се държи под финансовия надзор, който държавното управление не е в положение да анулира.

Победата на Милей прибавя спомагателни незнайни, които може да понижат доверието на пазара, въпреки че се чака то да бъде подкрепено от обстоятелството, че либертарианецът към момента е изправен пред тежка борба през октомври и евентуален втори тур през ноември, които ще ревизират способността му да завоюва повече гласоподаватели.

От Goldman Sachs разясняват преди гласуването, че Милей поддържа „ по-радикални политически оферти ", в това число доларизация и внезапно редуциране на разноските, и внася известна неустановеност поради неналичието на одобрена политическа машина зад него.

През октомври той ще се състезава против някогашния министър на сигурността Патрисия Булрич, която завоюва главната консервативна номинация на партия " Заедно за смяна ", и претендента на перонистката коалиция за министър на стопанската система Серхио Маса.

Милей се нуждае от 45% от гласовете на 22 октомври, с цел да завоюва безапелационно, или от 40% и 10 пункта преднина пред втория в класирането. Ако няма безапелационен победител, което наподобява евентуално, през ноември ще се организира директен избор сред първите двама претенденти.

" Това, което ни чака, е доста по-несигурен сюжет от този, който предвиждахме ", споделя Рикардо Делгадо, шеф на аржентинската консултантска компания Analytica.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР