В понеделник, 25 ноември, президентът на САЩ Доналд Тръмп ще

...
В понеделник, 25 ноември, президентът на САЩ Доналд Тръмп ще
Коментари Харесай

Борисов при Тръмп - какво ще чуем и какво няма да чуем?

В понеделник, 25 ноември, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще одобри българския министър председател Бойко Борисов за двустранна среща, написа в разбор за " Модърн дипломаси " (moderndiplomacy.eu) Ивета Чернева, представен от БГНЕС.
Това няма да е първото сходно посещаване за Борисов, който се срещна в Белия дом с Барак Обама през 2012 година.
Говорителят на Белия дом разгласи, че Тръмп и Борисов ще разискват сигурността на Черноморския район, енергетиката и битката с нездравословното въздействие - все тематики, свързани с Русия, както може да се чака.
Истинската причина за срещата обаче е забележителната покупка на американски самолети от България, счита Чернева. Става въпрос за договорката за 8 F-16, за 1,2 милиарда $.
Срещите в Белия дом с задгранични водачи съставляват специфична признателност за нещо, което непознатата страна е направила за Съединените щати. Купуването на самолетите може да е това нещо. Съединени американски щати са благополучен продавач, България са благополучен покупател.
В сферата на енергетиката, България гледа към Съединени американски щати, до момента в който се пробва да реализира диверсификация на енергийните източници и да се снабди с самостоятелност от съветския природен газ. По тази тематика има ясно секване на американските и българските ползи. През май България за първи път се съгласи да купи американски природен газ. Миналата седмица министър председателят Борисов се срещна с посланика на Съединени американски щати в Гърция, с цел да изследва опцията България да купува полутечен газ - поради което водачът на АБВ Румен Петков тази седмица заприказва по какъв начин управлението на " Булгаргаз " би трябвало да бъде уволнено, тъй като обслужвало корпоративни ползи - компанията внесла  полутечен газ посредством две компании-посредници, като едната от тях е била тясно обвързана с главния акционер и ръководител на Надзорния съвет на " Българско-американска кредитна банка " Цветелина Бориславова, като цената на газа е била непокътната на практика същата като тази при импорт от " Газпром ".
" Беше ударен имиджа на Съединени американски щати, държавното управление го направи напълно умишлено, с цел да могат да крадат избрани наши сънародници, тъй като втечненият газ на Гърция струваше 13 евро, те го доставиха в България на стойност 21-22 евро, т.е. напълно близо до това, което купуваме от " Газпром " и това е закононарушение към българската стопанска система и обичай, което става със съучастието на министър-председателя ", разгласи Петков.
Това, което не се загатва от формалните лица в Белия дом, е, че визовият режим също ще бъде обект на диалозите. Българският министър председател най-вероятно ще изиска президентът Тръмп да отстрани условията за визи за българите - въпрос, който българското държавно управление слага от дълго време и който Румен Радев повдигна пред Тръмп по време на Общото заседание на Организация на обединените нации през септември. Миналият месец бяха отстранени визовите ограничавания за жители на Полша. Българският министър председател ще търси същия резултат. На този стадий е малко евентуално Доналд Тръмп да даде зелена светлина.
Това, което няма да чуем обществено, е въпросът за връщането на бойците на " Ислямска страна " в Европа. Никой в България действително не слага въпроса, само че е разумно да предположим, че връщането е тематика за американското държавно управление. Самата България няма проблем с бойци на " Ислямска страна ", само че като страна-членка на Европейски Съюз се явява външна граница на Европейски Съюз, а прилежащата Турция съставлява най-краткият сухопътен достъп до Европа от Близкия Изток. Миналата седмица Турция стартира да връща бойците на ИДИЛ в Европа и Тръмп е безапелационен, че европейските страни би трябвало да поемат отговорността за тях. В Западна Европа не желаят бойците, които би трябвало да бъдат съдени или реинтегрирани в обществото, което е разбираемо, само че също по този начин дразнещо, тъй като европейците имат неоснователните упования, че по някакъв метод Съединени американски щати ще се погрижи за това. Ключово е по какъв начин България, като член на Европейски Съюз и на кръстопътя сред Турция и Западна Европа, ще се оправи с въпроса. Никой в България на процедура не дискутира казуса и не е известно какъв напън се оказва от Европейския съюз, Съединени американски щати и Турция, само че е разумно да се допусна, че България се намира сред чука и наковалнята. Така че връщането на бойците на ИДИЛ в Европа е още един въпрос, който ще се разисква, без това да бъде оповестено обществено.
В предишното България, която е съдружник на Съединени американски щати в НАТО, е пособия на Вашингтон в престъпни разследвани и в региона на битката с тероризма, трафика на опиати и трафика на хора. Това е още една сфера, на която да се обърне внимание.
Процедурата по импийчмънт против Доналд Тръмп не е огромна тематика в България, тъй като никой в страната не наподобява обвързван с това. Ще бъде забавно дали Борисов изобщо ще спомене въпроса и дали ще каже нещо в поддръжка на Тръмп. Това би било нещо, което Тръмп ще оцени, макар че протоколът споделя, че Борисов ще постъпи мъдро, в случай че стои настрана от мнения за импийчмънта.
Директен метод до степен приложимост на елементарни думи може да се чака от Тръмп. Срещата сигурно ще включва преводач от български - поради равнището на британски език на Борисов. Очаквайте смешки от Тръмп във връзка симултантния превод. Няма по какъв начин да се мине без това.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР