В полунощ започна прилагането на споразумението между Белград и Прищина

...
В полунощ започна прилагането на споразумението между Белград и Прищина
Коментари Харесай

Сърбия и Косово с нови правила за влизане

В среднощ стартира използването на съглашението сред Белград и Прищина за персоналните карти, контрактувано с посредничеството на Европейски Съюз, заяви Косово онлайн.
В рамките на подкрепяния от Европейски Съюз разговор Сърбия се съгласи да отстрани условието за специфични документи за влизане и излизане за държателите на косовски документи за идентичност, а Косово се съгласи да не ги вкарва за държателите на сръбски документи за идентичност, разгласи предишния месец висшият представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.
На всички  пропускателни пунктове по границата през вчерашния ден Сърбия разлепи известия, в които се изяснява, че разрешаването на потреблението на персонални карти, издадени от Прищина, се прави единствено по на практика аргументи, с цел да се даде опция за независимост на придвижване и това не може да се пояснява като признание на независимостта на Косово.
В известията се показва още, че потреблението на персонални карти, издадени от Прищина, не може да се пояснява като единодушие на Белград да се отклони от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
От през днешния ден се ползва и наредбата на Прищина за регистрационните номера на колите и стартира да тече 60-дневният период за промяна на издадените от Сърбия  регистрационни номера с табели, издадени от Косово.
В непосредственост до граничните пунктове Бърняк и Ярине се вижда засилено наличие на мироподдържащите сили на КейФОР, а на неколкостотин метра от Ярине е построен огромен контролно-пропускателен пункт на косовската полиция, където са ситуирани специфични елементи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР