В полунощ вярващите ще се поздравят с Възкресение Христово и

...
В полунощ вярващите ще се поздравят с Възкресение Христово и
Коментари Харесай

Отец Лъчезар Попов: Благодатният огън е символ, че Бог не ни е забравил

В среднощ вярващите ще се поздравят с Възкресение Христово и ще отнесат в домовете си парченце от Благодатния огън, който всяка година часове преди празника слиза по невероятен метод в параклиса на Божи гроб в Ерусалим.

На Великден в българските църкви ще се подава Благодатният огън от 2021 година. От Светия Синод взеха решение, че тази година няма да бъде проведено пътешестване за преместване на Благодатния огън от Ерусалим.

За признака на свещения огън споделя отец Лъчезар Попов от столичния храм " Покров Богородичен ":

" Това е един към този момент хилядолетен обред, който е знак на вечността, на мира, на възкресението, знак на новото начало. Знаете е, че в параклиса влиза Ерусалимския патриарх, който, излизайки, към този момент носи огъня, който се раздава на всички стекли се богомолци. Преди да влезе там той бива проверяван дали не е скрил нещо в дрехата си от локални служители на реда. Това е един огромен знак на това, че Бог не ни е не запомнил, че Бог е с нас и до момента в който го има този огън, той би трябвало да гори в нашите сърца, би трябвало да бъде разпалван най-много от нашата религия и постоянно да го пазим. Загубим ли този плодороден огън, най-вероятно ще загубим и божията берекет. Преди всичко този огън е знак на божията берекет, която бива изпращана всяка година, с цел да може вярващият християнин да бъде укрепяван в своята религия ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР