В полунощ на 31 декември срещу 1 януари камбаните ще

...
В полунощ на 31 декември срещу 1 януари камбаните ще
Коментари Харесай

Батенберг е първият държавен глава, поздравил с манифест българите за Нова година

В среднощ на 31 декември против 1 януари камбаните ще забият, с цел да отбележат настъпването на Новата година.

Митута по-рано президентът пожелава на нацията благополучие и благополучие.

Така е, откогато се помним. Но от кое място потегля традицията държавните глави да насочат новогодишни послания?

 

Както доста други обичаи, които през днешния ден считаме за отколешни - и тази в действителност не е толкоз остаряла и е пристигнала у нас след Освобождението.

Първият държавен глава на Третата българска страна - княз Александър Батенберг, придава европейски колорит в посрещането на Новата година. За празника е бил изготвян специфичен Княжески манифест, четен в началото от тръбач, а след това отпечатван като плакат.

Цар Борис III модифицира концепцията и прави новогодишно послание на офицерския бал във Военния клуб. А през 1931 година то било отразено от кореспондент на „ Родно радио ”.

Веднага след 1944 година настъпват промени и в това отношение - нацията е посрещала Новата година без пожелания от най-високо равнище. Но " мълчанието " в среднощ на 31 януари устоя до 1959 година Тогава проф. Саздо Иванов, ректор на Политехниката, за пръв път прочита новогодишно одобрение в ефир, като за задачата е употребявано пробното телевизионно студио. Година по-късно политиците вземат нещата в свои ръце и одобрение към нацията насочва Димитър Ганев, ръководител на президиума на Народното събрание.

Най-дълго българите е поздравявал за Нова година Тодор Живков - от 1971 до 1989. На 31 декември 1971 година той оповестява: „ Животът стана по-добър “.

Втори по брой новогодишни послания е Георги Първанов, който бе отпред на страната 10 години. Д-р Желю Желев е отправил шест новогодишни послания като държавен глава.

Румен Радев ще ни поздрави за седми път.

Всеки президент се стреми да бъде запомнен с нещо.

Макар че хората нормално запомнят гафовете. Президентът Росен Плевнелиев искаше да бъде автентичен и по тази причина се обърна към нацията от библиотеката на СУ " Св. Климент Охридски ". Но тя запомни не новаторството, а това, че в клипчето се появиха не родният Балкан, а американските Скалисти планини. И на идната година Плевнелиев се върна при класиката - прав пред герба.

Гафовете не подминаха и Първанов. И то за новата 2007 година, първата " европейска " година на България. На площад " Княз Александър I Батенберг " никой не чу какво изрича президентът. Известно време Първанов, чието слово се излъчваше на запис, единствено мърдаше устни. После звукът " пристигна ", само че изчезна картината.

Да се надяваме, че този път президентът ще се спре на по-ведро обръщение. Защото от досегашните му обръщения към нацията точно на Нова година сме запомнили напълно не празничен звук. Президентът нормално наблягаше на битката с корупцията и несвършената работа на държавното управление. Миналата година ни напомни, че спасението не е на дъното на чашите, а в общите старания. А въпреки всичко е Нова година! Очакваме да ни пожелае да бъдем здрави и зло да ни отмине - всеки поотделно и цялата нация!

Как е по света?

Първият монарх, който се обръща към сънародниците си с радиопослание е бил английският крал Джордж V през 1932 година
Коледните обръщения стават традиция от 1939 година Първото послание на кралица Елизабет II е излъчено в радиоефира през 1952 г, а по малкия екран - 1957 година

Първото телевизионно лъчение на послание за Рождество Христово и за Нова година е било в Германия през 1952 година

През 1949 - 1969 г приветствие към сънародниците си за Рождеството е правил канцлерът, а за Нова година - президентът. През 1970 година двамата първи мъже се разменили за празниците.

Паметна в историята на новогодишните приветствия е новата1987 година Тогава водачите на Съветския съюз и на Съединени американски щати вършат продан на посланията - Михаил Горбачов поздравил американците, а Ронълд Рейгън - руския народ.

 

Но през днешния ден връзките сред двете велики сили са ледени и такава вест сигурно няма да има.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР