В полската историография е възприето, че Илинденско-Преображенското въстание от 1903

...
В полската историография е възприето, че Илинденско-Преображенското въстание от 1903
Коментари Харесай

Проф. Рубаха от Полша: България казва истината за Македония

В полската историография е възприето, че Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година е ръководено и осъществено от българи. Това съобщи пред БГНЕС проф. Ярослав Рубаха от Университета на Вармия и Мазури – Олщин, Полша. Той е изследвал отзвука за въстанието на македонските българи в тогавашния полски щемпел. През 2023 година се навършват 120 години от експлоадирането на въстанието.


„ Българската теза за Македония е исторически издържана. Занимавам се с българска история и не мога да поддържам други тези по този въпрос “, безапелационен е проф. Рубаха.

Той означи, че ползата на поляците към Балканите се демонстрира още при започване на ХХ век. По това време полското общество получава своите познания за района от най-хубавите достижения на европейската просвета за етнографията на народите, живеещи на Балканите. Освен възгледите на европейските учени има и на някои сръбски, като Цвийч и Гопчевич.

„ Полската научна мисъл се разделя на две елементи. Едната признава българския темперамент на Македония. Друга част симпатизира на сръбската версия, която е показал Цвийч през 1905 година “, означи проф. Рубаха, като той е на български позиции.

Полският академик е осведомен с историческия спор сред България и РСМ, както и с опита на македонските политици да показват въстанието като небългарско. Той пожела на двете страни да приключат този спор. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР