В поклонението взеха участие кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова,

...
В поклонението взеха участие кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова,
Коментари Харесай

Цветя за Левски положиха в местността Пази мост край Ловеч и на Къкринското ханче

В поклонението взеха присъединяване кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев, кметският наместник на с. Къкрина Иваничка Станчева, представители на Регионален исторически музей – Ловеч и жители.

В местността Пази мост на 26 декември 1872 година става съдбовната среща на Васил Левски и Никола Цвятков с две турски заптиета, откъдето стартира акцията по залавянето на Апостола на свободата. През последните години Община Ловеч поставя специфични старания да разпространява историческото място Пази мост, което се намира вляво по Стария път за Севлиево.

Историкът от Регионалния исторически музей Теодор Тончев направи къс преглед на известните обстоятелства за историческото събитие на Пази мост, оповестяват от пресцентъра на Община Ловеч. Той акцентира, че непрекъснато се откриват нови документи, в това число в турските архиви, които вършат нашите показа по-пълни и справедливи. Пред Къкринското ханче приказва пък екскурзоводът Петър Костов от РИМ, който напомни по какъв начин е станало залавянето на Васил Левски сутринта на 27 декември 1872 година

Кметът Корнелия Маринова благодари на всички присъстващи жители, които в този декемврийски ден зачетоха делото и паметта на Апостола.

Поднесените цветя на респект и признателност бяха от Община Ловеч, от представители на НД " Традиция ", РК " Васил Левски " – Ловеч, жители и посетители на селото.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР