В почвата на американския щат Калифорния все още има много

...
В почвата на американския щат Калифорния все още има много
Коментари Харесай

Нова треска за злато в Калифорния

В почвата на американския щат Калифорния към момента има доста златни находища и мнозина считат, че извличането им е много добра концепция. Може да наподобява полуда, имайки поради, че са минали 170 години от златната тресчица, която промени радикално американския Запад. Някои компании обаче купуват остарели мини и се пробват още веднъж да ги отворят - най-вече в град Грас Вали в северната част на страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Една от тези мини, която се намира в окръг Невада, е била затворена през 1956 година и то не тъй като златото е свършило, а по политико-икономически аргументи. През 1944 година съглашението от Бретън Уудс основава нова интернационална парична система, целяща да даде непоклатимост на обменните курсове. Част от тези старания е и решението да се фиксира цената на златото на 35 $ за унция от 28 грама. Тази смяна прави добива на скъпия метал недоходоносен.

В момента обстановката е друга. Цената на златото към този момент не е закрепена и то нараства вследствие на икономическата неустановеност поради пандемията от КОВИД-19, написа американското цифрово издание "Ъндарк ". Решението на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати да не подвига (досега - бел. ред.) главната рента понижи облагата от държавните облигации и депозитните сметки, правейки златото по-привлекателна инвестиция.

На фона на повишаващата се инфлация и възобновената икономическа неустановеност поради разновидността Омикрон търсенето на благородния метал продължава да е мощно макар някои неотдавнашни спадове. През 2020 година близо 43 % от златото, което се използва в света, е отишло в листвани на борсата фондове и в централни банки.

Междувременно технологиите за рандеман на метала се усъвършенстваха. Така мините още веднъж влизат в употреба тук-там, където този бранш изглеждаше западнал (не единствено в Съединени американски щати, само че и в Канада и Северна Ирландия).

В Съединени американски щати към момента има 63 000 тона златни находища, което е една трета от извлеченото до този миг, считат специалисти. Проблемът е, че през днешния ден е по-трудно да се добива благородният метал, в сравнение с в предишното, защото е доста дълбоко. Компаниите би трябвало да решат по какъв начин да действат със стотиците тонове боклуци в горните пластове, които в доста случаи съдържат тежки метали - арсен, живак, олово и други токсични вещества. Жителите на Грас Вали не престават да се борят с вредите, нанесени при предходното интензивно търсене на злато.

Листваната на борсата компания за минни изследвания "Райз голд " (Rise Gold) се ангажира да смекчи ненапълно въздействието върху околната среда от новите й интервенции в рудниците, употребявайки техника, наречена паста за запълване на минни шахти. Тя включва инжектиране на комбинация от вода, минни боклуци и свързващ съставен елемент (честo цимент) в минните тунели и оказва помощ да се понижи количеството на надземните рудни боклуци.

Този метод има известна научна аргументираност, само че е единствено отчасти решение и има немалка неустановеност към дълготрайното му въздействие. И въпреки "Райз голд " има сериозна поддръжка за плана в окръг Невада, където се намира Грас Вали, то някои от локалните поданици към момента са скептично настроени, отбелязва изданието.

Предвид всички тези провокации остават подозрения за икономическата целенасоченост на цялата интервенция по търсене на злато. Някои икономисти се питат какъв е смисълът да се добива метал, който в последна сметка отива в банковите складове. Голяма част от цената на златото зависи от това какви ще са разноските за извличането му от земните глъбини, споделя икономистът Дирк Баур. Затова и фирмите би трябвало доста добре да обмислен облагата, разноските и цялостната доходност на сходно начинание, преди да се поддадат на новата златна тресчица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР