В Пловдивския Районен съд в понеделник дават рестарт на наказателно

...
В Пловдивския Районен съд в понеделник дават рестарт на наказателно
Коментари Харесай

Най-голямата телефонна измама у нас – за 575 760 лева, влиза отново в съда

В Пловдивския Районен съд в понеделник дават рестарт на наказателно дело № 4318/2017 година за най-голямата телефонна машинация, осъществявана в миналото у нас. Подсъдим по това дело е Албенко Зоев Методиев, против който е повдигнато обвиняване по член 211, пр.1 вр. с чл.209, ал.1 вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс за това, че на 8 септември 2015 година в град Първомай за да набави за себе си и за друго неустановено лице имотна полза е възбудил и поддържала подвеждане у 75-годишната Елена Борисова Ангелова и с това й е предизвикал имотна щета в изключително огромни размери – 575 760,70 лева

Така осъщественото закононарушение съставлява изключително тежък случай. Делото е планувано за разглеждане в разпоредително съвещание единствено с присъединяване на страните за разискване на въпросите по член 248, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс.

Срещу другия някогашен към този момент обвинен Борислав Георгиев Димитров прокуратурата се отхвърли да възбужда наказателно произвеждане.

На първа инстанция в Районен съд – Първомай двамата получиха неоправдателни присъди отнемане от независимост при непоколебим режим – 7 години за Албенко Медодиев и 5 години за Борислав Димитров. Последва обжалване на присъдите от юрист Ваня Георгиева – бранител на Албенко Методиев, и юрист Красимир Елдъров – бранител на Борислав Димитров. С решение от 21 април 2017 година на Пловдивския областен съд неоправдателната присъда по отношение на двамата е анулирана и делото е върнато на прокуратурата за в допълнение следствие. Досъдебното произвеждане още веднъж е предоставено на проверяващите в отдел „ Криминален ” при Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи -Пловдив, които извършват прокурорските инструкции.

Междувременно мярката за неотклонение „ задържане под стража ” на Албенко Методиев е изменена в най-леката по закон – „ подписка ” и той освободен. Така и двамата подсъдими по това знаково за прокуратурата дело се оказват на независимост. Казусът стига и до Върховния касационен съд, който заради присъединяване и на двамата съдии в Районен съд – Първомай по делото (единият определил пъвоначалните ограничения за задържане, а другият произнесъл присъдата), го разпределя за разглеждане и решение на Районен съд-Пловдив. Според съда още веднъж има неотстранени процесуални нарушавания, които дават мотив делото да бъде върнато отново на прокуратурата. Следва прокурорски митинг против разпореждането на Районния съд и разногласието е отвеян отново пред Окръжен съд-Пловдив. С определение от 21 септември 2017 година Окръжният съд почита прокурорските възражения и връща делото на Пловдивския областен съд. Заради влезлите в действие от 05.11.2017 година промени в Наказателно-процесуален кодекс първо ще се организира разпоредително съвещание без присъединяване на очевидците.

Основен очевидец по делото е баба Еленка Ангелова, който старателно беше съдействала на Албенко Методиев да отмъкне долари и евро за 575 760,70 лева, скрити в дома й в железен сейф от внука й Ангел Янков Янков, притежател и шеф на ЕООД. Бизнесменът държал 278 000 евро и 18 000 щатски $ в железна каса, зазидана в пода под печката в кухнята на баба си. Албенко Методиев съумял да убеди баба Еленка да му даде пари от пенсията си, с цел да закупи от непосредствен магазин бормашина и ъглошлайф, нужни му за незабавното изрязване на отвора в касата, през който изважда пачките. Обяснението, което ало измамникът дава на бабата е, че парите са за лекаря, който се е заел с лекуването на внука й. Но в реалност Албенко Методиев прибира парите в дома си в хасковското село Гарваново. В разкриването на измамата се влючват полицейски чиновници от три регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, Хасково и Велико Търново. След задържането му Албенко Методиев признава, че бил насочван по телефона от чужд по какъв начин да работи. Той пътува под полицейски надзор до място, на което по телефона му е казано да остави парите от измамата – до билборд край шосето София – Варна на територията на община Севлиево. Междувременно към същата точка пътува Борислав Димитров от Горна Оряховица, на който от чужд по телефона е поръчано да вземе това, което ще бъде оставено там. Парите са в чанта, само че към този момент са по-малко от в началото взетите – става дума за 173 250 евро и 17 100 щатски $, чиято обща левова равноценност възлиза на 368 810 лева След задържането му Борислав Димитров е упрекнат за осъществен опит за вещно укривателство в огромни размери на оставените пари 368 810 лева, само че по-късно е освободен против парична гаранция от 4000 лева За Албенко Методиев обвиняването е за машинация в изключително огромни размери и представляваща изключително тежък случай с нанесени вреди от 500 лева за потърпевшата Елена Ангелова и 575 260,70 лева за компанията на внука й.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР