В Пловдив намерих плодородна почва за изследванията си, казва италианската

...
В Пловдив намерих плодородна почва за изследванията си, казва италианската
Коментари Харесай

Как Пловдив стана вдъхновение за италианската художничка Мелания Тома

" В Пловдив открих плодородна почва за проучванията си ", споделя италианската художничка Мелания Тома.

Ако през октомври сте минали през улица " Отец Паисий ", то е прекомерно допустимо да сте забелязали " изложбата в напредък ", която тя основава пред всеки, който пожелае да бъде фен. През есента, след конкурс, тя стана част от резидентация на галерията за модерно изкуство Sarieva и последователно преобрази пространството в неподготвено ателие.

Мелания Тома, родена през 1996 година в Падуа и сега живее най-вече в Лондон, работи най-много с текстил и се вълнува от другите форми на тъкане. Интерес, който развива по време на следването си във Венеция, град, който споделя, че е трансформирал метода, по който разсъждава за пространствата и формите.

" Текстилът е надълбоко обвързван с човешката история, устойчивостта на обществото, паметта към античното. Вярвам, че всяка прежда, всеки конец, свързва хората с тяхното минало ", споделя Мелания, която е приключила Кралската академия по изкуство в Лондон, взела участие е в изложения в галерии като Saatchi и Whitechapel. От друга страна, не виждам моята работа като съпротива на цифровите технологии, защото в днешно време и пред двата метода на работа стои предизвикването по какъв начин да адресираме постдигиталните, постчовешките тематики на съвремието. "
Реклама
Историята на района се трансформира във въздействие с идването в Пловдив: тя изследва по какъв начин траките изобразяват Великата богиня майка, мистицизма, който вижда в локалния фолклор, по какъв начин избрани знаци пътуват и се трансформират в обичайни претекстове, естествените обекти като пещери и камъни стартират да се изобразяват с първите принадлежности на хората. В работата ѝ влизат материали (включително килими), които събира по време на пътуванията си към местността Караджов камък и Дупчен камък, село Горно Лукова, пещера Утробата.
Фотограф: Ванеса Попова
" Имаше доста хора, които любопитстваха и се чудиха какво се случва. Интересно е, че най-малко няколко души направиха асоциации сред работите и връзките сред майка и дете. Повече от щастлива съм, че мога да предизвиквам сходна реакция, да привикам една толкоз мощна човешка връзка. " Крайният резултат е pop-up изложбата Cabin Utroba и документален филм за целия развой.

След Пловдив Тома се насочи към 17-ото биенале на гоблените в Лодз, Полша, а през януари ще се насочи към друга артистична резиденция - в Оахака де Хуарес, Мексико, екологично заплашен поради мощно замърсяване регион, където ще работи с локални общности, по-специално хора, които практикуват характерни занаяти и практики в тъкането, повлияни както от античните мексикански, по този начин и от африканските обичаи. "

Повече на.
Реклама Посетете секцията Капитал Пловдив Специалното издание, отдадено на втория район в страната. Редакцията на вестника под тепетата следи политиката, стопанската система, бизнесът, инфраструктурата и културата в района. Всички текстове за района може да откриете тук. Към рубриката Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР